Scufundarea a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci, în decembrie 2024, a declanșat o criză ecologică de proporții în Marea Neagră.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat că ”Marea Neagră are nevoie de soluții rapide, dar și de o intervenție europeană fermă, pentru evaluarea prejudiciului adus ecosistemului marin”.
Poluarea cu mazut a depășit granițele rusești, afectând regiuni din Ucraina, inclusiv Peninsula Crimeea și zona Berdiansk
Eforturile autorităților ruse de a stopa scurgerile constante de mazut sunt insuficiente, iar impactul asupra mediului este de durată.
Biologii estimează că efectele dezastrului ecologic se vor resimți timp de cel puțin patru ani, punând în pericol flora, fauna marină și păsările.
Mircea Fechet a subliniat importanța colaborării regionale, menționând discuțiile avute cu omologii din Bulgaria și Ucraina privind monitorizarea mediului marin și schimbul de informații.
”Am decis să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a expune, la nivel internațional, gravitatea accidentului din Marea Neagră și pentru a urgenta măsurile pentru ca astfel de catastrofe ecologice să nu se repete”, a declarat ministrul.
Mircea Fechet: ”Nu există niciun dubiu cu privire la cine e vinovat și cine trebuie să plătească. Rusia este cea care a minimizat catastrofa pe care a provocat-o”
Ministrul a criticat vehement Rusia pentru lipsa de responsabilitate, acuzând că navele vechi de peste 55 de ani au fost autorizate să opereze, reprezentând un risc major pentru siguranța mediului.
”Rusia este cea care a permis ca nave de 55 ani vechime – pe care doamna Baerbock, șefa diplomației germane, le-a numit pe bună dreptate „decrepite”, niște fiare vechi – să iasă pe mare. Rusia a permis asta, poate chiar a încurajat; Rusia este cea care a verificat starea tehnică a acestor vase; tot Rusia este cea care a autorizat operarea lor. Mai mult, Rusia este cea care a minimizat catastrofa pe care a provocat-o, a lăsat voluntarii să se ocupe de colectarea poluantului scurs și încă nu face ceea ce trebuia să facă de la început – pomparea și scoaterea acestui produs din vasele scufundate, constatăm că nu are o soluție, iar zi de zi acest produs se scurge în mare”, a transmis oficialul.