Suspiciunile pot fi rezolvate printr-un simplu apel la 112. Locuitorii din Botoșani sunt îndrumați să formeze numărul de urgență, să raporteze și să comunice cu autoritățile. Dacă în urmă cu doar câteva zile exemplul era Brașovul, unde comunicarea rezolva problema poluării, de această dată, punctul de pe hartă se mută în nord.
Administratorii depozitului ecologic zonal Braşov le-au recomandat braşovenilor să sesizeze problemele legate de managementul deşeurilor. În Botoșani, cetăţenii care au suspiciuni cu privire la un transport de lemne pot suna de acum la 112.
În baza unui acord între STS, Ministerul Mediului şi IGPR, populaţia are dreptul de a sesiza astfel de infracţiuni, iar apelurile vor fi direcţionate către un centru din cadrul Ministerului Mediului, menționează Știri Botoșani.
Botoșani: Apelurile la 112 vor direcţionate către un centru din cadrul Ministerului Mediului
Gelu Puiu, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a făcut public anunțul, declarând că persoanele care au suspiciuni cu privire la un transport de lemne care nu are aviz sau, mai grav, care are în plus o cantitate suplimentară de lemn decât cea trecută în documente, pot suna la 112.
”În baza protocolului încheiat între Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), iată că populaţia are dreptul de a sesiza astfel de posibile infracţiuni”, a transmis Gelu Puiu, pe pagina sa de Facebook.
Mai mult, secretarul de stat a menționat că ne dorim cu toții ca tăierile ilegale de lemn să fie diminuate considerabil. Trebuie să descurajăm astfel de încălcări ale legii.
Suntem parte dintr-un sistem care depinde de noi și care poate fi salvat printr-un apel.
”Aşadar, iată că în continuare apelurile prin 112 vor fi înregistrate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă după care vor fi direcţionate spre Centrul de Expertiză şi Coordonare la Distanţă (APCRS) din cadrul MMAP. Specialiştii avizaţi să utilizeze Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) vor face verificări în urma sesizărilor primite”.
Apelul la 112: responsabilitate, protecție, pedeapsă
Practic, vor fi controlate avizele de însoţire a mărfii emise, pozele încărcate în sistem, precum şi veridicitatea traseului declarat.
Gelu Puiu a mai explicat că, în cazul în care suspiciunile se confirmă, fiind probe cum că ar exista o infracţiune, cazul va fi direcţionat organelor competente, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie teritorial sau Direcţiei Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru continuarea cercetărilor.