19.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Limitarea temperaturii cu 1,5 grade imposibil de obținut în contextul actual.

Cu toate acestea, responsabilii se străduiesc să găsească atât cadru cât și finanțe pentru a ține temeperatura în frâu.

Obiectivul de limitare a încălzirii cu 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris nu poate fi atins. Decât dacă sunt puse în aplicare instrumentele necesare, potrivit lui Mohamed Nasr, negociatorul principal al summit-ului COP27 privind clima de anul trecut din Egipt. „Ceea ce a împins pentru o mai mare vizibilitate a țintei de 1,5C este cantitatea de evenimente climatice extreme pe care le vedem acum, când suntem încă la 1,1”, a declarat Nasr. La summitul COP27 de anul trecut, națiunile lumii au convenit asupra unui pachet de decizii prin care își reafirmă angajamentul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. Cu toate acestea, există îngrijorări că munca depusă până acum nu este suficientă și că este nevoie de mai mult efort pentru a atinge obiectivul. „Este realizabil? Ni se spune că este realizabil dacă ingredientele potrivite și catalizatorii sunt la locul lor. Sunt pe loc? Nu, nu sunt”, a spus Nasr.

Nu există nici tehnologie, nici finanțe

„Să fim foarte corecți. Avem tehnologie? Nu, este încă în pregătire. Avem finanțare? Nu, este blocat și încă nu este la înălțime”, a adăugat el. Preocupările lui Nasr fac ecou unui raport ONU lansat în octombrie, care arăta că angajamentele combinate din partea a aproape 200 de națiuni pun planeta pe cale să se încălzească cu aproximativ 2,5 ° C, comparativ cu nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului. Potrivit experților ONU, încă nu ne apropiem de amploarea și ritmul reducerilor de emisii necesare pentru a pune lumea pe drumul cel bun spre ținta de 1,5C. Deși decalajul în finanțarea climei este uriaș și angajamentele națiunilor bogate nu au fost încă îndeplinite, Nasr crede că mai este suficient timp pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade cu o „abordare morcov”.

Un acord în acest sens ar trebui să fie gata până la sârșitul 2023

Cu toate acestea, el spune că acest lucru va necesita o schimbare de mentalitate. „Nu avem nicio problemă cu „abordarea morcovilor”. Înseamnă înțelegerea faptului că trebuie furnizate fluxuri financiare și nu doar reambalarea finanțelor existente. Și aceasta este dilema și provocarea”, a argumentat el. Acordul privind crearea unui fond de daune și pierderi pentru prima dată în timpul ultimei reuniuni COP a marcat un punct de cotitură în discuțiile internaționale privind clima. Potrivit lui Nasr, fondul „va fi în curând operațional, până la sfârșitul acestui an”. Ar putea exista întârzieri, a adăugat el însă, spunând că momentul va deveni mai clar după prima întâlnire de stabilire a fondului de la sfârșitul lunii martie.

Latest news
știri