27.2 C
București
sâmbătă, 7 septembrie, 2024

Pelicanii creți sunt deja pe cuiburile din Delta Dunării

Încă din luna ianuarie, inspectorii și agenții ecologi au intervenit, suplimentând cu legături de stuf zona de cuibărit a coloniei de pelicani creți

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a anunțat că pelicanii creţi au revenit pe cuiburi, pe Insula Ceaplace din Deltă.

Reprezentanţii ARBDD au precizat că, în luna ianuarie, inspectorii şi agenţii ecologi din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au transportat şi aşezat legături suplimentare de stuf în spaţiile de cuibărit ale coloniei de pelicani creţi din Zona Strict Protejată Insula Ceaplace.

Ei au adăugat că zilele trecute, în cursul unei acţiuni de control în zonă au putut fi observate, în total, 186 de cuiburi construite având perechi la clocit.

În prezent, zona Lacului Vătafu are 35 de cuiburi, zona Lacului Argintiu are 47 de cuiburi, iar pe insula Ceaplace sunt 104 cuiburi

Dincolo de protecţia naturală oferită de faptul că aceste cuiburi sunt construite pe insule înconjurate de ape, toate sunt incluse în zone cu statut legal de strictă protecţie, constant monitorizate de personalul din cadrul Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate al Rezervaţiei, iar viitoarea generaţie de pelicani creţi are astfel şanse suplimentare de supravieţuire”, se arată în comunicatul ARBDD, potrivit News.ro.

Pelicanii creți sunt considerați emblematici pentru rezervație

În fiecare an, în lunile ianuarie și februarie, aceste păsări se întorc în Delta Dunării pentru a cuibări și a crește o nouă generație de pui.

Insula Ceaplace, situată în partea de nord a lacului Sinoe și în apropiere de limita zonei de protecție Grindul Lupilor, găzduiește una din cele trei colonii de pelicani creți din România și cea de-a treia ca mărime din Europa.

Insula este un loc vital pentru pelicani și pentru alte specii de păsări acvatice.

Accesul neautorizat în insulă și în zona rezervației este interzis pentru protejarea habitatului acestor specii vulnerabile.

spot_img
Latest news
știri