Locuitorii municipiului Brașov se plâng în număr tot mai mare de existența unor mirosuri insuportabile în oraș, la anumite ore. Conform Agenției de presă Rador, care citează Radio România Brașov, acestea se simt mai ales dimineața și seara, în mai multe cartiere ale orașului. Brașovenii afectați se plâng că nu pot să-și aerisească locuința din cauza mirosului înțepător. Ei se tem că aerul este toxic și că le este pusă în pericol sănătatea.
“E cumplit. În fiecare dimineață nu pot să aerisesc. Am și astm, mă sufoc. Și este un miros înțepător, greu. Nu este miros de gunoi. Că de gunoi s-a mai simțit. Este un miros de ceva toxic”, a precizat o brașoveancă.
“Noi stăm la etajul 4 și chiar simt, mirosul e amețitor. Am lucrat cu ani în urmă în turnătorie și chiar simt că e miros toxic. (…) În jur de 5 jumate… până la 9 dimineața miroase. Este un fel de gaz”, s-a plâns o alta.
Garda de Mediu spune că responsabilitatea zace, în primul rând, cu administrația locală. „Așa scrie la lege.”
Reporterii Radio România Brașov l-au contactat pe Mircea Paraschiv, șeful Gărzii de Mediu. Acesta a susținut că administrația locală este prima care trebuie să acționeze. „Primele competențe conform legii le are autoritatea locală. Respectiv Primăria și Direcția de Sănătate Publică. Așa scrie la lege. (…) Pe partea de mediu ei trebuie să ia primele măsuri”, a declarat acesta.
Primarul Brașovului: „O cauză importantă a mirosurilor este depozitul de deșeuri de la Fineco”
Apoi, reporterii au discutat și cu Primarul Brașovului, Allen Coliban. Acesta a confirmat existența unei probleme, dar nu și a unei soluții rapide. El spune că groapa de gunoi Fineco este responsabilă pentru mirosurile de care se plâng brașovenii.
„O cauză importantă a mirosurilor este depozitul de deșeuri de la Fineco (…)Mirosul pe care-l descrieți, care poate fi comparat cu cel al ouălor stricate, este specific hidrogenului sulfurat, care în anumite praguri valorice este foarte puternic și se resimte puternic. Fenomenul prin care se resimte doar dimineața și seara și în anumite zone ține de inversiunea climatică (…) Dacă dă de o pătură de aer rece coboară și există o pungă de astfel de gaz, care, purtată de vânt poate să fie resimțită în Șchei sau în zona centrală, dar să nu fie resimțită în proximitatea gropii”, a precizat edilul.
Agenția pentru Protecția Mediului Brașov are în dotare un autolaborator funcțional, dar… neînmatriculat
Conform publicației brașovene, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov are în dotare, de unul trecut, un autolaborator dotat cu echipamente pentru monitorizarea calității aerului. Acesta ar ajuta la detectarea și stabilirea provenienței mirosurilor. El nu este, însă, folosit, în ciuda faptului că personalul a fost instruit în utilizarea acestuia. Echipamentele au fost și ele probate, fiind în stare bună de funcționare. Problema care îi oprește pe specialiști din a folosi acest laborator mobil este faptul că acesta nu este înmatriculat.