Știrea Verde a observat mărirea numărului de postări cu și despre întânirea cu câte un șarpe, din mediul online, în ultima perioadă. Unele dintre ele conțin și imagini grafice, unele supărătoare, cu cetățeni care recurg la violență, la întâlnirea cu aceștia.
Fundația Visul Luanei a lansat, luni, 13.06.2023, un infografic, dar și alte informații de mare ajutor în cazul în care bucureștenii se confruntă cu astfel de situații. „În urma zecilor de telefoane disperate pe care le primim în ultima perioadă atât de la cetățeni, cât și prin intermediul serviciului de urgență 112, dorim să venim cu acest infografic și cu informații esențiale în cazul în care vă întâlniți cu un șarpe în București,” au anunțat reprezentanții fundației.
„În afara șarpelui de de stepă, care este mai temperamental, toate speciile din București și proximitatea orașului sunt inofensive. Nu atacă și nu mușcă voit! Nici una dintre aceste specii NU ESTE VENINOASĂ, inclusiv cel de stepă, anunță Asociația
În București și în zonele limitrofe se întâlnesc natural mai multe specii de șerpi, conform Visului Luanei. Cele mai frecvente sunt: șarpele de casă și șarpele de apă (Natrix natrix și, respectiv, Natrix tessellata). În cazuri extrem de rare, au fost identificate și alte trei specii: șarpele de alun (Coronella austriaca), șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus) și șarpele de stepă (Dolicophis caspius).
Dacă se întâmplă să ne întâlnim cu un șarpe, tot ce trebuie să facem este să IDENTIFICĂM SPECIA din care face parte, spun experții. Acest lucru se face, ideal, cu ajutorul unei poze și împreună cu un specialist.
„Ulterior, atitudinea față de oricare dintre ei ar trebui să fie aceeași: să-i LĂSĂM ÎN PACE, iar ei SE VOR RETRAGE!”
Cei mai des întâlniți în București, șarpele de casă și de apă, consumă majoritar pești, amfibieni și câteodată mamifere mici. Din acest motiv, vor fi văzuți în apropierea zonelor umede: lacuri, râuri, canalizări, parcuri naturale și artificiale.
Aceștia stau la soare în zone deschise pentru a se încălzi și a digera hrana. Asta îi face mai puțin de observat, în această situație.
Comportamentul lor defensiv natural este prin a intra într-o stare de tanatoză
Ei simulează, astfel, moartea. În plus, mai pot elimina o substanță urât mirositoare din cloacă. Dacă li se oferă posibilitatea de retragere sau scăpare, aceștia vor pleca. Este cel mai probabil că nu o să-i mai întâlniți vreodată, spun reprezentanții fundației. Ei sunt foarte timizi și temători.
Totuși, în cazul în care vă întâlniți cu un șarpe, NU ÎNCERCAȚI SĂ-L PRINDEȚI, manipulați sau stresați
„CONTACTAȚI UN SPECIALIST dacă aveți întrebări legate de acesta. În cazuri foarte rare, poate fi vorba de un șarpe exotic de companie, pierdut sau abandonat voit. Majoritatea speciilor de companie sunt inofensive, însă identificarea speciei este întotdeauna esențială pentru a lua cea mai bună decizie atât pentru noi, cât și pentru animal,” se arată în comunicat.
Fundația „Visul Luanei” este deschisă prelării și îngrijirii oricărui șarpe rănit, care prezintă urme de sânge, atac de pisică/câine. Aici, puteți găsi datele de contact pentru aceștia, precum și feluri în care vă puteți implica.