18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Neuronii responsabili cu detectarea zahărului în sânge au fost detectați

Cercetării au reuși să descopere care sunt neuornii resposabili cu detectarea zahărului în sânge. Practic aceștia sunt care răspund la modificările de zahăr din corp, atunci când acestea apar.

Autorii studiului spun că modul în care funcționează acest sistem de detectare este extrem de important. Asta pentru că în acest fel medicii pot înțelege cum poate regla creierul glicemia din sânge. Neurocircuitele care se ocupă cu nivelul zahărului din sânge sunt foarte importante. Mai ales că în acest fel pot fi tratatate boli precum obezitatea și diabetul. Pentru a ajunge la aceste concluzii oamenii de știință au făcut un experiment. Timp de mai multe zile au monitorizat nivelul zahărului din sângele unor șoareci conștienți. În același timp au monitorizat și activitatea lor neuronalp. În acest fel și-au dat seama că atunci când nivelul zahărului crește activitatea unui subset de neuroni scade.

Creierul poate detecta eronat nivelul zahărului

„Ştim de multă vreme că mulţi neuroni pot detecta zahărul la nivel local în creier”. A spus dr. Michael Schwartz, endocrinolog la facultatea de medicină a Universităţii din Washington. Noutatea pe care studiul o aduce este aceea că există un subset de neuroni care răspunde la zahărul din sânge. Ei sunt localizaţi în hipotalamus și pot detecta şi răspunde la nivelul zahărului din fluxul sanguin. În acelaşi mod ca celulele din pancreas care secretă insulină. Oamenii de știință spun că aceşti neuroni detectează şi răspund la variaţia glicemiei transmisă de neuroni. Mai exact de cei senzoriali care alimentează vasculatura. Și o fac mai rapid decât poate creierul detecta nivelul de zahăr de la nivelul lui, a precizat dr. Schwartz.

Diabetul este o boală neurologică, spun cercetătorii

Ulterior informațiile sunt transmise la unul sau mai multe neurocircuite. Cele care controlează nivelul de zahăr din sânge și care împreună cu pancreasul controlează insulina pentru organism. Clinic, această descoperire este majoră. Pentru că atunci când tratează pacienţii cu diabet, medicii constată că la aceștia se menține un nivel crescut de zahăr. Cel mai probabil „pentru că aşa crede creierul că ar trebui să fie nivelul de zahăr din sânge”, spune Schwartz. Aceasta este dovada că diabetul este asociat cu o capacitate deficitară a creierului de a simţi nivelul de zahăr.

spot_img
Latest news
știri