4.9 C
București
sâmbătă, 19 octombrie, 2024

Taxe suplimentare: Sucurile răcoritoare s-ar putea scumpi cu 20-50%

Taxele vor aplica la băuturile cu sau fără zahăr

Se caută noi soluții pentru reducerea consumului de zahăr în rândul românilor, prin impunerea unor taxe suplimentare asupra sucurilor răcoritoare.

Coaliția de guvernare își propune să echilibreze bugetul și discută posibilitatea introducerii unor noi taxe, inclusiv o taxă pentru băuturile răcoritoare.

Taxele suplimentare ar putea ajunge la 50%

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) atrage atenția că introducerea unei astfel de taxe va avea un impact direct asupra prețului mediu pe litru din raft, generând o creștere estimată între 20% și 25%.

Mai mult, în cazul băuturilor în ambalaje de peste 2.5 litri, această creștere ar putea ajunge chiar la 50%.

Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr”, a transmis Alice Nichita, președinte al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, potrivit Hot News.ro.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) preconizează o scădere bruscă a vânzărilor

Estimăm o scădere a volumelor de vânzări care va conduce la o diminuare cu 52 milioane euro a TVA-ului achitat la bugetul de stat”, mai estimează Asociația.

În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA și impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 efectuat de Deloitte România.

spot_img
Latest news
știri