1.3 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Faceți cunoștință cu Eve – peștele robot care colectează ADN din apele în care e pus să înoate | VIDEO

Studenții de la ETH Zürich au reușit să creeze un robot ce seamănă extrem de mult cu un pește și imită întocmai comportamentul natural al unui animal marin.

Peștele robot Eve e capabil să colecteze date de mediu din ecosistemele marine într-un mod neintruziv. El a fost dezvoltat de cercetătorii de la ETH Zürich, care l-au testat în lacul Zürich, potrivit Interesting Engineering.

Robotul face parte din proiectul SURF-eDNA, al studenților din Elveția. Acesta caută să ofere comunității de cercetare un UAV subacvatic de ultimă generație, capabil să exploreze și să cerceteze viața marină, potrivit CNN. Eve seamănă extrem de mult cu un pește real, datorită cozii sale de silicon. Aceast imită întocmai mișcările fluide ale unui animal real. Coada este pusă în mișcare cu ajutorul unor pompe interne care nu produc zgomot.

Ce capacități are peștele robot

Acest vehicul subacvatic autonom (AUV) de înaltă tehnologie folosește un sonar și un algoritm pentru a naviga în siguranță sub apă. În plus, este echipat cu o cameră pentru a capta imagini subacvatice.

Robotul este special conceput pentru a colecta probe de ADN din apă. Se știe că animalele aruncă ADN în mediul înconjurător, care poate fi apoi colectat și examinat. Exemple de ADN includ celule ale pielii, păr, mucus sau chiar materii fecale. Astfel, experții pot identifica speciile dintr-o zonă fără a interacționa cu ele.

„Are un filtru încorporat cu care colectează fragmente de ADN prezente în apă. Robotul este propulsat de o aripioară de silicon, în care apa este pompată în cicluri”, a precizat ETH Zürich.

Designul biomimetic al robotului îl ajută să se integreze în mediul în care este plasat. El are mecanisme care împiedică alți pești și creaturi marine să fie deranjați de prezența lui. În plus, mobilitatea aproape silențioasă a robotului îi permite să fie implementat în ecosisteme sensibile, cum ar fi recifele de corali, fără a provoca pagube. Mai mult, faptul că este silențios, îi poate ajuta pe cercetători să observe viața marină în comportamentul său natural.

„Noul nostru pește subacvatic robotic moale proiectat va revoluționa cu adevărat modul în care colectăm date și observații din mediile recifului de corali”, se menționează pe siteul proiectului.

Prin colectarea atât a probelor ADN, cât și a imaginilor subacvatice, UVA va permite cercetătorilor să adune date extinse despre viața acvatică.

spot_img
Latest news
știri