Premieră în legislația comerțului. UE va impune taxe vamale pentru emisiile de carbon. Importurile, puternic afectate

Europa va impozita costurile emisiilor de carbon pe importuri precum fier, oțel, ciment, fertilizatori, aluminiu și chiar electricitate.

Uniunea Europeană(UE) va impune primele taxe vamale pe emisiile de carbon ale unor produse precum oțelul sau cimentul, relatează Reuters. Oficialii de la Bruxelles susțin că această măsură are rolul de elimina emisiile de carbon din industria europeană, însă, sunt și voci care spun că importurile vor fi afectate, într-o perioadă grea din punct de vedere economic pentru toate statele.

Practic, toate companiile care cumpără aceste bunuri(n.r. fier, oțel, ciment, fertilizatori, aluminiu și electricitate) din afara spațiului european vor fi obligate să achiziționeze certificate de carbon pentru a reduce emisiile.

UE va impune taxe vamale pentru emisiile de carbon.

Măsura se aplică, astfel încât să aplice același cost de carbon pentru firmele din afara spațiului european cum aplică pentru firmele din UE, care deja cumpără certificate de carbon atunci când poluează, au transmis reprezentanții Parlamentului European, prin Mohammed Chahim, negociator-șef în acest caz.

Este unul dintre singurele mecanisme pe care le avem la dispoziție pentru a-i încuraja pe partenerii noștri comerciali să-și decarbonizeze industria”, a declarat Mohammed Chahim, potrivit sursei citate.

Cum afectează taxele vamale statele din afara spațiului european

La acest moment, nu este stabilit calendarul de implementare pentru această decizie, deoarece întrucât se ia în calcul și o reformă a pieței europene de carbon. Pentru țările neacceptate în UE, din punct de vedere economic nu va fi ușor, mai ales în contextul războiului dintre Rusia-Ucraina. Sunt state dependente de energia rusească, iar aceste lucruri vor genera costuri suplimentare. Să luăm cazul Republicii Moldova: sunt deja 12 întreprinderi care au în total o capacitate nominală instalată de generare de aproape 3,3 mii de MW.  Acestea vor fi obligate să suporte taxele vamale pentru emisiile de carbon.

În prezent preţul pe care trebuie să-l plătească respectivele companii pe piaţa europeană este de circa 60 de euro tona de CO2.

Potrivit actualei legislații, Uniunea Europeană acordă companiilor din industria europeană certificate de carbon gratuite pentru a le proteja în fața unei concurențe nedrepte din anumite puncte de vedere, însă, UE susține că a sosit momentul să elimine acordarea de certificate în mod gratuit atunci când implementează taxe vamale pe emisiile de carbon, astfel încât să rămână aliniată la regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Puterile economice occidentale promit sprijin financiar către marile economii care nu-și asumă ținta de 1,5 grade Celsius(n.r. referință pentru reducerea emisiilor de carbon) ca diferență maximă față de perioada pre-industrială. China, India, Brazilia și Mexicul sunt printre țările afectate de aceste taxe vamale.

Citește și: România, pe locul 4 în topul țărilor în care emisiile de CO2 au scăzut, în timp ce PIB-ul a crescut