18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Fondul Mondial pentru Natură: ”Codul Silvic nu trebuie trimis în Parlament în forma actuală”

WWF România: ”Ne temem că vom asista la o creștere necontrolată a exploatărilor de lemn, căci se va putea tăia mai mult si mai ieftin. Nu trebuie să ne tăiem pădurile în funcție de interesele de moment ale unor investitori”

WWF România, Fondul Mondial pentru Natură, a criticat proiectul noului Cod Silvic care a fost făcut public cu o întârziere de peste trei luni.

Organizația pentru protecția mediului din România atrage atenția că prevederile actuale generează riscuri majore, inclusiv în comparație cu Codul Silvic existent, care urma să fie modificat conform Strategiei Naționale pentru Păduri 2030.

Coordonatorul proiectelor de păduri la WWF România: ”Nevoia de lemn pe piața românească se poate dubla sau tripla în următorii ani”

Nevoia de lemn pe piața românească se poate dubla sau tripla în următorii ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să tăiem pădurile în funcție de oportunitățile unor investitori. Managementul pădurii trebuie să țină cont de principiile de sustenabilitate și nu de interesele de moment ale unor grupuri restrânse”, a transmis Radu Melu, coordonatorul proiectelor de păduri la WWF România

Fondul Mondial pentru Natură: ”Schimbările pe care le propune generează mai multe riscuri decât soluții, chiar și în comparație cu vechiul Cod Silvic aflat în vigoare, pe care teoretic trebuie să îl schimbe”

Principalele preocupări includ:

  • Legalizarea creșterii necontrolate a exploatărilor de lemn;
  • Lipsa unei reforme clare în combaterea exploatărilor ilegale;
  • Absența criteriilor de sustenabilitate pentru utilizarea lemnului.

Organizația critică inclusiv forma de redactare, considerând-o ambiguă și lipsită de caracter

WWF cere o revizuire integrată a proiectului, aliniată la viziunea Strategiei Naționale pentru Păduri.

Scopul acestei revizuiri este de a evita adoptarea unei legi fără coerență și predictibilitate în Parlament.

Fondul Mondial pentru Natură subliniază importanța utilizării acestei oportunități istorice pentru a modela un Cod Silvic eficient și sustenabil.

WWF România: ”Țara noastră are acum o șansă istorică, care nu trebuie irosită”

Odată ajuns în Parlament, este puțin probabil ca toate aceste amendamente disparate să reușească să transpună directiile strategice asumate de România și să dea coerența și predictibiltea necesare pentru o lege organică. Țara noastră are acum o șansă istorică, care nu trebuie irosită”, se arată în comunicatul organizației pentru protecția mediului.

Propunerea pentru noul Cod Silvic 2023 așteaptă avizele celor 17 ministere

Noul Cod Silvic, versiunea 2023, prevede pedepse mai mari pentru furturi. De asemenea, se va confisca și mijlocul de transport, iar paza pădurii devine obligatorie.

Vor fi interzise tăierile la ras în ariile naturale protejate, iar lemnul exploatat va fi vândut ca lemn fasonat.

În egală măsură, sunt definite următoarele aspecte:

  • Comunitățile dependente de pădure;
  • Valorificarea superioară a lemnului;
  • Conflictul de interese și incompatibilitatea.
spot_img
Latest news
știri