12.5 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

O apariție rară: o pasăre din Asia, filmată în România

O pasăre văzută foarte rar în România a fost surprinsă în Parcul Natural Lunca Mureșului. Specia, deosebit de rară, poartă numele de Călifar alb și este o pasăre care, în această perioadă a anului, locuiește în sudul Europei, nordul Africii, dar și Asia Mică.

Filmarea a fost realizată de angajații Romsilva, compania care administrează parcul natural din vestul României, transmite Descoperă.ro.

Reprezentanții Romsilva au declarat, pe pagina de Facebook, că este vorba despre o apariție surprinzătoare în Parcul Natural Lunca Mureșului: o femelă de călifar alb.

De asemenea, reprezentanții au explicat că această pasăre preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei și a Asiei pentru perioada de vară.

Pe durata sezonului rece, califărul este întâlnit în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în țară poate fi văzut, mai des, în zona de sud-est și relativ rar în vest.

Califărul alb: o pasăre monogamă, devotată vieții de familie

Specialiștii spun despre călifar că se hrănește cu insecte și pești, că este devotat vieții de familie și că uneori își construiește cuibul chiar în vizuinile unor animale.

Are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar pești, până la semințe și alge. Călifarii albi sunt păsări monogame și devotate vieții de familie. Aceștia își construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât și de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul. Femela depune 7-12 ouă pe care le clocește singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când își simte amenințat teritoriul. După eclozare, ambii părinți se implică în hrănirea și creșterea puilor”, spun experții, potrivit Mediafax.

Conform specialiștilor, specia este afectată de pierderea habitatului, ca rezultat al amenajării barajelor din unele țări europene. Este necesară protecția zonelor costiere pentru a asigura habitate adecvate de cuibărit.

Latest news
știri