15 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Barieră plutitoare montată pe râul Dâmbovița

Cea de-a șasea barieră de acest tip va fi montată pe 22 martie de Ziua Apelor.

Colectarea deșeurilor care curg pe râul Dâmbovița se va face din data de 22 martie cu ajutorul unei bariere plutitoare. Demersul aparține Asociației Mai Mult Verde și vine în întâmpinarea nevoilor de ape curate, mai ales că pe 22 martie este și Ziua Mondială a Apelor. Astfel potrivit unui comunicat al asociației, proiectul face parte dintr-un program mai mare, care se numește Cu Apele Curate. De altfel acest program dorește să cumuleze mai multe exemple de bună practică, dar și de reutilizare și producție locală. Bariera plutitoare a fost făcută în București iar materialele folosite au provenit din diferite obiecte reutilizate.

Materiale reciclate folosite pentru construcția barierei

Așadar bannere pulicitare recuperate și donate de asociația Ateliere Fără Frontiere au fost o parte dintre materialele folosite, iar pentru flotoare s-au folosit sticle de plastic reutilizate în scop ecologic. Aceasta nu este prima barieră plutitoare pe care asociația o instalează în România. Practic s-a ajuns la a șasea barieră de acest fel instalată pe Dâmbovița de această data, până acum, au mai fost instalate alte cinci instalate pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău şi Siret. Iar eficacitatea acestor instrumnete este demonstrate de rezultatele foarte bune care s-au obținut după ce au fost amplasate. Astfel că până acum  statitisticile arată că barierele plutitoare au reușit să stopeze nu mai puțin de 46 tone de deșeuri din plastic care au ajuns pe diferitele ape curgătoare din România.

46 de tone de deșeuri colectate de pe râuri

Gunoaiele în cauză au fost ulterior colectate și preluate de către firmele locale de salubrizare pentru a fi valorificate. Cert este că și în România ca și în țările vecine problema gunoaielor care sunt aruncate lângă râuri este una reală și de cele mai multe ori poate fi mult mai gravă decât pare la prima vedere. Asta pentru că unele dintre aceste se poat transforma în levigat, iar altele pot pătrunde în pânza freatică a râurilor și pot otrăvi în acest fel solul.

Latest news
știri