Deținătorii de păduri pot accesa fonduri de la stat în vederea desfășurării unor proiecte de împădurire, reamintește Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Bugetul alocat este de 730 milioane de euro. Această cifră reprezintă o parte importantă din bugetul total alocat Componentei C2 – Păduri și biodiversitate – din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), de 1,173 de miliarde de euro.
Deținătorii de păduri vor putea accesa fonduri pentru activități diverse
Fodurile vor fi alocate majoritar unor lucrări de împădurire a unor suprafețe noi, dar și lucrărilor de îngrijire a plantațiilor, se precizează într-un comunicat de presă al MMAP. Acțiunile de împădurire realizate de-a lungul căilor de comunicație vor fi sprijinite, și ele. De asemenea, se dorește și crearea de păduri urbane, cum ar fi mini pădurile din interiorul aglomerărilor urbane. Împădurirea zonelor dimprejurul localităților, dar și a zonelor dintre câmpurile cu culturi agricole poate atrage, la rândul său, finanțări. Deținătorii de păduri sunt anunțați că proiectele de împădurire pot viza și alte categorii de perdele forestiere de protecție.
În momentul de față, MMAP are în derulare două apeluri de proiecte finanțate prin PNRR. „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe copate de păduri” este primul apel de proiecte. Acesta are o alocare financiară totală de 500 milioane de euro, conform comunicatului de presă al MMAP.
Cel de-al doilea apel are ca obiectiv refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale. Alocarea financiară totală alocată prin PNRR pentru refacerea potențialului forestier este de 100 milioane de euro.
Sprijinul, concentrat pe împădurirea de suprafețe noi
Bugetul total, de 730 milioane de euro, este repartizat astfel:
● 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”;
● 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”;
● 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat;
● 95 de milioane de euro – Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr.289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010 și
● 30 de milioane de euro – pentru păduri urbane.
Cine sunt deținătorii de păduri care pot accesa aceste fonduri?
Conform ghidului întocmit de MMAP, sprijinul financiar este destinat oricărui deținător public și privat de păduri, dar și oricărui producător autorizat de material forestier de reproducere (MFR).
Deținători publici de păduri sunt: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Regia Autonomă ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, unitățile administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, județ) și alte persoane juridice de drept public.
În categoria deținătorilor privați de păduri sunt incluse: persoanele fizice, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, alte persoane juridice de drept privat.
Producătorii autorizați de MFR sunt persoanele fizice și persoanele juridice care dețin o autorizație emisă de către Comisia de Autorizare din cadrul MMAP, în temeiul prevederilor Ordinului nr. 676/2004 pentru aprobarea metodologiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere. Doritorii pot accesa ghidul, cererea de finanțare si anexele aferente apelurilor la următorul link: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia-biodiversitatii/.