7.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Plantarea de copaci în orașe ar putea reduce decesele cauzate de caniculă. Cluj-Napoca, orașul cu cei mai mulți morți prematur din cauza căldurii în 2015

Plantarea de copaci ar putea însemna că mai puțini oameni mor din cauza temperaturilor din ce în ce mai ridicate în timpul verii în orașe, sugerează un studiu, potrivit The Guardian.

Creșterea nivelului de acoperire a arborilor de la media europeană de 14,9% la 30% poate scădea temperatura în orașe cu 0,4 grade Celsius, ceea ce ar putea reduce decesele cauzate de căldură cu 39,5%, conform modelelor din 93 de orașe europene.

Tamara Iungman, de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, a declarat:

„Acest lucru devine din ce în ce mai urgent pe măsură ce Europa se confruntă cu fluctuații de temperatură mai extreme cauzate de schimbările climatice.

Știm deja că temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătății, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, internarea la spital și moartea prematură”, a spus ea.

Echipa ei dorește să influențeze factorii de decizie politică pentru a face orașele mai verzi, „mai durabile, mai rezistente și sănătoase”, precum și pentru a atenua problemele climatice, a adăugat ea.

De asemenea, se așteaptă că bolile și decesele cauzate de căldură să reprezinte o povară și mai mare pentru serviciile de sănătate în perioada următoare.

Cercetătorii au folosit date despre mortalitate pentru a estima reducerea potențială a deceselor de la temperaturi mai scăzute, ca urmare a acoperirii crescute a copacilor.

Folosind date din 2015, ei au estimat că din cele 6.700 de decese premature din acel an atribuite temperaturilor urbane mai ridicate, 2.644 ar fi putut fi prevenite dacă acoperirea arborilor ar fi crescut.

Sursă – Unsplash

Plantarea de copaci, extrem de necesară în Cluj-Napoca

Orașele cele mai susceptibile de a beneficia de creșterea acoperirii arborilor sunt în sudul și estul Europei, unde temperaturile de vară sunt cele mai ridicate și acoperirea arborilor tinde să fie mai scăzută.

În Cluj-Napoca, orașul cu cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii în 2015, de 32 la 100.000 de oameni, acoperirea arborilor este de doar 7%.

În Lisabona, Portugalia, este de până la 3,6%, iar în Barcelona de 8,4%.

În comparație, aceasta este de 15,5% la Londra și 34% la Oslo.

Mark Nieuwenhuijsen, cercetător la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că echipa a ales procentul de 30%, deoarece aceasta este o țintă la care lucrează în prezent multe orașe.

El a spus că nu este nevoie ca clădirile să fie distruse și înlocuite cu parcuri, deoarece există suficient spațiu pentru a planta mai mulți copaci în toate orașele pe care echipa le-a analizat.

Acesta a lăudat inițiative precum planul de 3 miliarde de copaci al Uniunii Europene și propunerea guvernului Regatului Unit de a se asigura că fiecare casă se află la o distanță de 15 minute de un spațiu verde.

El a adăugat că orașele care sunt „prea dominate de mașini” ar trebui să ia în considerare înlocuirea drumurilor asfaltate, care absorb căldura, cu copaci.

Sursă – Unsplash

Plantarea copacilor aduce numeroase beneficii pentru sănătate

Plantarea mai multor copaci în orașe ar trebui să fie prioritară, deoarece aduce o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate, dincolo de reducerea deceselor cauzate de căldură, a adăugat el, inclusiv reducerea bolilor cardiovasculare, a demenței și a sănătății mintale precare.

Profesorul Yadvinder Malhi, profesor de știință a ecosistemelor la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a spus:

„Mai mult de jumătate din oamenii de pe Planetă trăiesc în orașe, așa că copacii vor fi esențiali pentru a face zonele urbane rezistente la schimbările climatice și vor îmbunătății calitatea mediului urban.

Copacii urbani aduc multe beneficii colaterale dincolo de adaptarea la schimbările climatice: multe studii arată că doar a vedea și a mirosii copacii aduce un beneficiu de sănătate și bunăstare, precum și de îmbunătățire a biodiversității urbane”, a spus el.

Latest news
știri