5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Luna Plantării Arborilor: Start la plantarea a 20 de milioane de puieți forestieri

Miercuri, 15.03.2023 reprezintă începutul Lunii Plantării Arborilor. Campanii ample de împădurire vor avea loc la nivel național

Ziua de miercuri, 15.03.2023, a dat startul unor ample campanii de împădurire la nivel național. În Luna Plantării Arborilor, desfășurată anual, între 15 martie și 15 aprilie, vor fi plantați, în 2023, peste 20 milioane de puieți forestieri. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) anunță că va organiza și  acțiuni de popularizare a inițiativelor de împădurire, precum și evenimente de educație forestieră.

Investițiile PNRR din Luna Plantării Arborilor vizează zonele vulnerabile la schimbările climatice

MMAP beneficiază de sume consistente din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), comunică reprezentanții ministerului. Bugetul prevăzut în măsura de investiții din PNRR –  Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri este de 730 milioane de euro. Eforturile de împădurire sunt susținute și de componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii” din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro, a anunțat Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. ”Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi  suprafeţe noi de păduri urbane”, a precizat acesta.

Banii vor finanța realizarea celor 56.000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. O parte a acestora va fi destinată regenerării a 9.643 hectare de păduri care sunt proprietate publică a statului. Vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.997 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 537 de hectare, mai comunică MMAP.

Județele Suceava, Bacău și Arad, în topul eforturilor de împădurire

Cea mai mare suprafață de fond forestier care va fi regenerată natural în campania de împăduriri de primăvară este de 858 hectare. Aceasta se află în administrația Direcției Silvice Suceava. O urmează direcțiile silvice Bacău, cu 580 de hectare, și Arad, cu 420 hectare.

În privința regenerărilor artificiale care vor debuta în Luna Plantării Arborilor, cea mai mare suprafață de fond forestier care va fi regenerată prin lucrări de împăduriri este de 829 hectare. Aceasta este administrată tot de Direcția Silvică Suceava. Ea este urmată de direcțiile silvice Vrancea, cu 223 hectare, și Mureș, cu 156 hectare.

„Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaștem beneficiile pădurii pentru noi și mediul înconjurător, dar și un îndemn să  acționăm în spiritul protejării acesteia. Totodată, ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Alături de campania de împăduriri lansată de ROMSILVA, creșterea suprafeței împădurite din țara noastră este susținută și de componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii” din PNRR, cu un buget de 1,173 miliarde euro. Investiţiile includ cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puţin 90 de pepiniere operaţionale noi şi renovate, precum şi  suprafeţe noi de păduri urbane”, a declarat ministrul Barna.

spot_img
Latest news
știri