2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

UE modifică piața energie pentru a oferi consumatorilor mai multă protecție

Furnizorii de energie obligați să explice avantajele și dezvantajele contractelor de energie eletrică.

Comisia Europeană a publicat propunerea de reformare a pieței de energie electrică a UE, concentrându-se pe contracararea prețurilor volatile ale gazelor. Și oferă în acest fel mai multă protecție consumatorilor, stimulând sursele regenerabile și sprijinind măsurile pe partea cererii, potrivit Euractiv. „De peste două decenii, proiectarea pieței de energie electrică a servit bine companiilor și consumatorilor europeni, permițându-le să se bucure de beneficiile unei piețe unice”, a declarat șeful UE pentru energie, Kadri Simson, în timp ce a anunțat propunerea. Reforma propusă urmărește să accelereze desfășurarea surselor regenerabile, care trebuie să se tripleze înainte de 2030, dacă UE dorește să-și atingă obiectivele de clinate.

Energia nucleară rămâne pe primul loc

De asemenea, se urmărește reducerea impactului prețurilor volatile la combustibilii fosili asupra facturilor de energie electrică și protejarea consumatorilor de viitoarele creșteri ale prețurilor. Dar propunerea nu va schimba fundamentele pieței UE, care vor rămâne înrădăcinate în actualul sistem de prețuri marginale în care sursele regenerabile ieftine și energia nucleară sunt chemate mai întâi pentru a satisface cererea consumatorilor, a spus Simson. „Conceperea piețelor pe termen scurt rămâne cea mai eficientă atunci când vine vorba de a se asigura că cele mai ieftine și mai curate tehnologii sunt utilizate mai întâi”, a spus comisarul UE pentru energie. „Designul actual garantează, de asemenea, că va exista comerț între statele membre în momentele de penurie”, a adăugat ea. Acest lucru a fost salutat de industria energiei regenerabile, care a avertizat împotriva reformelor radicale. „Suntem bucuroși să vedem că propunerea de astăzi se bazează pe fundația bine stabilită a piețelor europene de energie electrică, fără a modifica principiile fundamentale ale pieței”, a declarat Naomi Chevillard, șeful afacerilor de reglementare la SolarPower Europe.

Furnizorii obligați să explice avantajele și dezvantajele contractelor

Furnizorii vor fi obligați să informeze gospodăriile despre „avantajele și riscurile diferitelor tipuri de contracte”, potrivit unui oficial al Comisiei, care a numit acest lucru „un plus foarte important” pentru protecția consumatorilor. În plus, consumatorii vor putea combina prețurile fixe și flexibile pentru energie electrică cu mai mulți furnizori, dacă doresc. Consumatorii se vor bucura, de asemenea, de un nou drept de a împărtăși energia în cadrul unei comunități, de exemplu prin vânzarea excesului de energie solară de pe acoperiș vecinilor, o mișcare descrisă ca fiind „istorică” de către industrie. „Noile propuneri pun literalmente puterea în mâinile cetățenilor. Pentru prima dată, vom avea un cadru legal pentru a partaja electricitatea, completând cadrul comunităților energetice”, a spus Chevillard. De asemenea, consumatorilor li se va oferi o mai mare protecție atunci când furnizorii de energie intră în faliment, țările UE fiind obligate să desemneze un furnizor de ultimă instanță și să prevină deconectarea consumatorilor vulnerabili.

spot_img
Latest news
știri