Este decizia Curții Supreme a Statelor Unite care a validat o lege din California, adoptată în 2018, care interzice vânzarea unor porci crescuţi în spaţii prea restrânse, în vederea unei diminuări a suferinţei animale în crescătoriile de porci, lege contestată de către producătorii din domeniu, relatează publicația Vox.
În California, legea interzice vânzarea porcilor crescuţi în spaţii prea strâmte
Potrivit regulilor impuse de industria alimentară, California, deși produce o cantitate mică de carne de porc pe care o consumă, încearcă să-și impună valorile altor state americane.
Aceasta susține că această lege ar putea duce la creșterea costurilor de producție și, implicit, la creșterea prețului cârnaților.
Noua lege ar încălca mai multe aspecte din Constituție
Producătorii alimentari argumentează că această lege încalcă Constituția Statelor Unite, care interzice statelor să adopte legi care afectează schimburile comerciale în țară.
Cu toate acestea, solicitările lor au fost respinse de instanțele de judecată, inclusiv de Curtea Supremă.
Legea a fost aprobată de peste 62% dintre alegători
Legile legate de tratamentul animalelor sunt, în primul rând, chestiuni de drept statal, iar din punct de vedere istoric, puține dintre ele au amenințat exploatările industriale de animale într-o măsură care să conducă la apariția unor importante procese federale.
Cu toate acestea, Propunerea 12 din California a fost aprobată de peste 62% dintre alegători, dar a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul lucrătorilor din industria porcină din SUA.