20.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Europarlamentarii au venit să vadă cu ochii lor dezastrul creat de defrișările ilegale

Aceștia vor analiza și situația urșilor din România, alături de autorități și reprezentanți ai societății civile

Astăzi, luni, 15.05, începe vizita oficială a reprezentanților Parlamentului European în România. Aceștia sunt aici pentru a studia, la fața locului, situația tăierilor ilegale. Reprezentanții Comisiei de Petiții vor discuta cu oficialii români și societatea civilă variante prin care acestea pot fi oprite. Împreună, ei vor analiza și situația urșilor din România.  Oficialii de la Bruxelles sunt aici pentru marea parte a săptămânii.

Vizita, solicitată de europarlamentarii români, ca răspuns la petițiile inițiate de societatea civilă

„Săptămâna viitoare avem misiune a Parlamentului European pentru pădurile României,” a anunțat europarlamentarul Vlad Gheorghe, sâmbătă, pe Facebook. Vizita a fost solicitată de către europarlamentarii români, a adăugat acesta. Ei vor ca persoanele în fața cărora ajung petițiile societății civile să vadă cu ochii lor situația de la fața locului. 

”Am solicitat această vizită oficială a colegilor din Comisia pentru Petiții ca să vadă la fața locului situația tăierilor ilegale semnalate de numeroase petiții ale cetățenilor români. Analizăm și situația urșilor din România alături de eurodeputați din Austria, Bulgaria, Estonia și Spania în numeroase întâlniri cu autorități și societatea civilă,”  spune europarlamentarul român. 

Pe lângă Vlad Gheorghe, la misiune participă alți trei europarlamentari români: Nicolae Ştefănuță, Cristian Terheș și Lorant Vincze. Delegația Parlamentului European reprezintă toate grupurile politice, spune Gheorghe. „Colega mea din Renew Europe, Yana Toom, vicepreședinta Comisiei pentru Petiții va conduce misiunea, în care participă europarlamentarii Alexander Bernhuber (EPP), Maite Pagazaurtundua (Renew) și Andrey Slabakov (ECR).”

Foto: Markus Spiske, Unsplash

Reprezentanții Parlamentului European își încep misiunea astăzi, la București

Aceștia se vor vedea cu ministrul Mediului, Tánczos Barna, dar și  cu reprezentanți ai MAI. „Mergem la București pe 15 mai, la Sfântu Gheorghe în Covasna pe 16 mai și încheiem la Suceava pe 17 și 18 mai, cu o conferință de presă la finalul misiunii,” arată Gheorghe.

În periplul lor prin țară, autoritățile vor avea întâlniri și cu magistrați, autorități locale și reprezentanți ai instituțiilor de resort, inclusiv cele silvice. De asemnea, ei vor discuta și cu reprezentanți ai societății civile. Printre acestea, spune Vlad Gheorghe, se vor afla „petiționarii care au adus aceste subiecte în Parlamentul European, precum Daniel Bodnar, și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care luptă neobosit să salveze pădurile și fauna din România.”

Europarlamentarii români au considerat că este important ca eurodeputații să vadă cu ochii lor frumusețile naturale pentru apărarea cărora li se cere sprijinul 

„Am considerat că este în interesul României ca eurodeputații să meargă în munții noștri, să vadă câtă frumusețe și bogăție naturală există la noi și să fie cu atât mai motivați să luăm împreună acele măsuri care să ne ajute să păstrăm biodiversitatea și prețioasele habitate pentru generațiile viitoare. Mediul ne privește pe noi toți și nu are granițe – cu cât înțelegem asta mai devreme, cu atât vom avea sorți de izbândă în a-l proteja pentru noi și copiii noștri,” a concluzionat europarlamentarul. 

Societatea civilă salută inițiativa

„În sfârșit se întâmplă. Mai mulți reprezentanți de la Bruxelles vor veni mâine în România pentru a vedea cu ochii lor masacrul din pădure. Sperăm la măsuri concrete și rapide pentru a salva ultimele păduri primare și seculare,” spun reprezentanții AgentGreen.

Latest news
știri