A avut loc cea mai puternică erupție solară din ciclul actual, care a început în 2019. Anunțul a fost făcut de Centrul de Predicție Meteo Spațială al Administrației Naționale pentru Oceanic și Atmosferic (NOAA), potrivit Live Science.
Explozia de clasă X8.7 este considerabil mai puternică decât cea de X2.2 de săptămâna trecută. Aceea a provocat întreruperi radio și aurore polare larg răspândite pe Pământ. Acestea au fost vizibile inclusiv din România.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca noua erupție să producă vreo furtună geomagnetică sau aurore boreale. Grupul de pete solare responsabil pentru explozie este situat chiar la marginea părții vizibile a soarelui, potrivit NOAA. Totuși, pe Pământ există încă o probabilitate ridicată de întreruperi radio la frecvențe înalte.
Din nefericire însă, aurore polare nu se vor produce, cum s-a întâmplat săptămâna trecută. Eventualele ejecții de masă coronală (CME) nu sunt îndreptate spre Pământ de data aceasta.
Explozia a avut loc în același grup monstru de pete solare – regiunea activă 3664 – care e de 15 ori mai mare decât Pământul. Regiunea este responsabilă atât pentru erupția de săptămâna trecută, cât și pentru cea de astăzi, potrivit NOAA. Gruparea a provocat numeroase alte erupții din clasa X în ultimele zile.
Erupțiile solare sunt explozii puternice de radiații electromagnetice care rezultă din perturbările magnetice asupra soarelui. Acestea apar atunci când liniile câmpului magnetic din atmosfera soarelui se încurcă și se rup, eliberând cantități mari de energie în exces, inclusiv raze X puternice și radiații ultraviolete. Aceste linii răsucite ies din petele solare – regiuni mai întunecate, mai reci de pe suprafața soarelui, care se formează atunci când câmpurile magnetice din adâncul stelei noastre exercită presiune spre suprafață.