12.7 C
București
luni, 14 octombrie, 2024

Terra a devenit mai poluată, mai caldă și mai neospitalieră

Bolile infecțioase sunt tot mai răspândite

Planeta noastră a suferit modificări semnificative ca rezultat al activității umane, devenind mai caldă, mai poluată și mai puțin ospitalieră, arată un nou studiu.

Aceste schimbări au creat un mediu propice pentru proliferarea bolilor infecțioase, transmite AFP citat de Agerpres.

Cercetările recente au evidențiat consecințele complexe ale schimbărilor climatice, care au dus la răspândirea unor boli și la apariția unor noi modalități de transmitere a altora.

Această situație este observată în special în cazul speciilor de vectori, precum țânțarii, care se înmulțesc într-un climat mai umed și cu temperaturi mai ridicate, și al animalelor purtătoare de boli, care se apropie de oameni pe măsură ce habitatul lor este distrus.

Terra este tot mai poluată, iar scăderea biodiversităţii pare să joace un rol important în răspândirea bolilor

Un nou studiu publicat în revista ştiinţifică Nature precizează că aproape 3.000 de baze de date folosite în cercetări anterioare au fost analizate pentru a descoperi modul în care scăderea biodiversităţii, schimbările climatice, poluarea, distrugerea sau modificarea habitatelor şi introducerea de noi specii afectează dezvoltarea bolilor infecţioase la oameni, animale şi plante.

Degradarea biodiversităţii a fost identificată ca fiind principalul factor, urmată de schimbările climatice şi de introducerea de noi specii.

Paraziţii vizează speciile care sunt prezente în masă şi, prin urmare, oferă mai multe gazde potenţiale, a subliniat Jason Rohr, unul dintre autorii studiului, care este profesor de biologie la Universitatea Notre Dame din statul american Indiana. Iar speciile cu populaţii mai mari sunt mai predispuse ”să se dedice creşterii, reproducerii şi înmulţirii lor în detrimentul apărării împotriva paraziţilor”, a explicat el pentru AFP.

spot_img
Latest news
știri