1.3 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Invenție inedită care colectează plasticul din râuri. Cum funcționează celebrele geamanduri rotative dezvoltate de un startup italian | VIDEO

Colectarea plasticului din râuri nu a fost vreodată mai ușoară. Un startup italian a dezvoltat un sistem uimitor care curăță apele de deșeuri.

Un startup italian a dezvoltat niște geamanduri rotative care colectează gunoiul din râuri. Acestea ajută la îndepărtarea deșeurilor din plastic, funcționanând 24/7, potrivit Superinnovators.

Sistemul conceput de River Cleaning constă în geamanduri rotative dispuse în diagonală pe râuri. Acestea direcționează gunoiul către o zonă de depozitare, aflată de obicei pe mal. Geamandurile nu au nevoie de curent electric și sunt puse în mișcare doar de curentul apei. Elementele au niște pale rotative sub apă, care se învârt sub energia râului și pun în mișcare geamandurile. Mai mult, designul acestora le permite ambarcațiunilor să treacă și, totodată, sunt rezistene la impactul cu diferite vehicule de navigație.

Geamanduri rotative care colectează plasticul din râuri

Geamandurile sunt scalabile și pot fi concepute pentru râuri de orice dimensiune. Acestea pot fi adaptate în funcție de puterea curentului și condițiile de mediu din locul în care sunt folosite.

Există două versiuni ale acestor geamanduri. Una în care geamandurile sunt ancorate pe fundul râului, iar în care sunt ancorate deasupra, ambele fiind adaptate în funcție de cerințele specifice ale amplasamentului.

În iunie 2021, River Cleaning a efectuat un test pilot în Rosà, Italia. Sistemul a colectat atunci peste 100 kg de deșeuri, inclusiv sticle de plastic. Anul următor, siistemul a fost perfecționat cu ancore la suprafață, generatoare de energie și operare de la distanță.

Locuitorii din Milano au fost de-a dreptul uimiți când un astfel de sistem a fost prezentat în Săptămâna Verde, în 2022.

Anul trecut, la Veneția a fost instalat sistemul Vela 1, cu module și grile din oțel inoxidabil, pentru a preveni acumularea de alge pe canale. Sistemul permite recuperarea bidirecțională a deșeurilor prin mișcări ale mareelor.

spot_img
Latest news
știri