12.4 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Operatorul gropii de gunoi „Vidra” se teme de pierderea dreptului de a depozita deșeurile din București? A cerut  anularea licitației de atribuire a serviciilor de eliminare a deșeurilor

Operatorul gropii de gunoi Vidra a contestat procedura de licitație pentru eliminarea prin depozitare a deșeurilor provenite de pe raza Bucureștiului.

București se află sub semnul întrebării privind depozitarea gunoiului. La acest moment, singurul depozit pentru deșeurile din Capitală este cel operat de SC ECO SUD SA, numit generic „Vidra”. Potrivit mai multor documente emise de ANRSC(Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), capacitatea acestuia a devenit limitată, iar tariful practicat de această societate nu ar fi legal. Din aceste motive, pe rolul instanțelor din București există mai multe procese pe rol între ECO SUD SA, primăriile din București, ANRSC.

 Recent, operatorul gropii de gunoi Vidra a contestat licitația, reclamând că organizatorul, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor Municipale București, nu ar avea competența necesară să delege activitatea, deși a fost împuternicită specific pentru organizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor atât de Primăria Capitalei cât și de primăriile de sector, scrie Ziarul de Investigații.

Operatorul gropii de gunoi „Vidra” se teme de pierderea dreptului de a depozita deșeurile din București. Ce motive a invocat

Potrivit sursei citate, în contestație se invocă „paguba iminentă” și se solicită ”suspendarea procedurii (..) ca o măsură legală, proporțională, justă și necesară”, motivând că „discutăm despre grave nelegalități ale procedurii și ale documentației care nu doar că împiedică participarea Eco Sud la procedură, deși este evident că în calitate de operator al depozitului ecologic Vidra (…) am avea tot interesul de a oferta”.

Cu alte cuvinte, societatea ECO SUD SA nu dorește să se organizeze această licitație, deoarece ar pierde dreptul de a depozita la Depozitul Ecologic Vidra deșeurile provenind din Municipiul București, drept pe care oricum l-a pierdut încă din 2020, la încetarea contractului de delegare, conform Primăriei București și ANRSC. La baza acestei contestații stă, de fapt, sumele de bani pe care le încasează ECO SUD SA, despre care autoritățile spun că sunt nelegale. Aceasta practică un tarif nelegal, neaprobat, mai mare cu 200% decât ultimul tarif aprobat de PMB. Raportat la acest tarif, pentru eliminarea deșeurilor la Vidra, operatorul economic mai sus menționat ar putea încasa peste 120 de milioane de lei – 24 milioane de euro – din eliminarea celor 563.412 tone/an prevăzute a fi atribuite, notează Ziarul de Investigații.

Astfel, ECO SUD SA nu ar mai deține „monopolul” în depozitarea gunoiului din București și nu ar avea niciun interes să participe la o licitație al cărei criteriu este „tariful cel mai mic”. Potrivit presei locale, ECO SUD SA a mai contestat licitații asemănătoare în județele Cluj și Dolj, doar pentru a-și „bloca” posibilii competitori.

ANRSC s-a adresat și Consiliului Concurenței, iar instanțele urmează să ia decizii definitive cu privire la practicile ECO SUD SA. Până atunci, bucureștenii au de suferit, prin prețul pe care îl plătesc pentru acoperirea serviciilor suprataxate.

Latest news
știri