5.9 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Summitul privind speciile amenințate, în plină desfășurare. Comerțul cu aripioare de rechin ar putea fi oprit

Zeci de experţi în conservarea naturii şi reprezentanţi din peste 180 de ţări s-au întâlnit pentru a revizui regulile privind comerţul cu aripioare de rechin, reptile, broaşte ţestoase şi alte specii pe cale de dispariţie.

Vor fi analizate 52 de propuneri care vizează modificarea nivelurilor de protecţie stabilite de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii ale faunei şi florei sălbatice pe cale de dispariţie (CITES), relatează AFP. Deciziile pe care le vor lua vor fi publice pe 25 noiembrie ac. În cadrul acestui summit(Panama) se va face și un bilanţ al luptei împotriva fraudei şi să voteze noi rezoluţii, în special cu privire la riscurile de zoonoză (boală transmisă de la animale la om) legate de trafic, un subiect devenit major odată cu pandemia de COVID-19, notează sursa amintită.

De asemenea, vor fi revizuite regulile privind comerţul cu aripioare de rechin, reptile, broaşte ţestoase şi alte specii pe cale de dispariţie. Unii reprezentanți CITES susțin interzicerea totală/parțială a vânzării a acestor specii, atât pentru protecția Mediului cât și pentru sănătatea publică.  

Comerțul cu aripioare de rechin ar putea fi oprit

CITES este în vigoare din 1975 și stabileşte regulile comerţului internaţional pentru peste 36.000 de specii sălbatice, de la eliberarea de permise (mai mult de un milion de tranzacţii autorizate pe an) până la interzicerea totală.

Se organizează o dată la doi sau trei ani. Ediția din acest an „împletește” teme de interes mondial: COP27 privind clima, în desfăşurare în Egipt, COP15 privind protecţia biodiversităţii, în decembrie la Montreal. Totodată, vine după o ipoteză controversată, potrivit căreia virusul Covid 19 ar fi fost transmis oamenilor prin intermediul liliecilor.

În unele state, aripioarele de rechin sunt vândute sub pretextul că ar aduce unele beneficii pentru sănătate.Sunt introduse în meniurile restaurantelor sau folosite în industria farmaceutică.

Supa de aripioară de rechin este considerată o delicatesă în Hong Kong, iar din acest motiv peste 100 de milioane de rechini sunt sacrificați în fiecare an.

Citește și: Două specii de păsări nu mai pot fi vânate. Cocoșul de munte și turturica, protejate de organizații nonguvernamentale, nu de Ministerul Mediului

spot_img
Latest news
știri