16.7 C
București
joi, 28 martie, 2024

Două specii de păsări nu mai pot fi vânate. Cocoșul de munte și turturica, protejate de organizații nonguvernamentale, nu de Ministerul Mediului

O organizație nonguvernamentală a reușit să anuleze ordinul de vânătoare pentru două specii de păsări: turturica și cocoșul de munte.

Curtea de Apel Brașov a admis cererea Alianței pentru Combaterea Abuzurilor. Astfel, a fost anulat ordinul prin care se aproba vânătoarea a două specii de păsări: turturica și cocoșul de munte. Decizia nu este definitivă, însă, este executorie. Pârât în acest caz figurează Ministerul Mediului, instituție care nu a văzut niciun pericol pentru aceste specii tot mai rare.

Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei, excepţie invocată de pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin întâmpinare. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”, în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi, în consecinţă: Dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 960/3.X.2022 din 03.10.2022), până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 10.11.2022”, este încheierea afișată de Curtea de Apel Brașov.

Turturica și cocoșul de munte, speciile care nu mai pot fi împușcate „de plăcere”. Federatia Coalitia Natura2000 Romania : „Vânătoarea trebuie efectuată în interesul conservării, nu în cel al vânătorii”

Cei care au inițiat cererea de anulare a ordinului emis de Ministerul Mediului(n.r. reprezentanții Alianța pentru Combaterea Abuzurilor) au invocat motive care țin de conservarea speciilor rare de păsări, de protejarea Mediului și păstrarea habitatului natural. În mod subit, ministrul Mediului, Barna Tánczos, a dat „undă verde” celor care doreau să vâneze cocoșul de munte. Vânătoarea acestei specii a fost interzisă timp de zece ani, însă, oficialului de la Mediu nu i s-a părut nimic în neregulă ca vietatea să fie împușcată „de plăcere”.

Suntem fericiti de succesul actiunilor ACAB (Alianta pentru Combaterea Abuzurilor) si Federatia Colitia Natura 2000 prin care am reușit suspendarea vânătorii la specii precum turturica. Mai mult, colegii de la ACAB au reușit oprirea vânătorii și pentru cocoșul de munte (care a reapărut după 10 ani). Reglementarea vânătorii trebuie efectuată pe fundamente științifice solide, în interesul conservării și nu in interesul activităților recreativ-sportive ale vânătorilor”, au transmis reprezentanții Federației Coaliția Natura2000 România.

Comisia Europeană a cerut protejarea păsărilor sălbatice și a sancționat România, deoarece nu are reguli clare pentru vânătoare.

Latest news
știri