Industria IT dezvoltă de la 12% și până la 14 % emisii de carbon din totalul emisiilor globale, se arată într-un studiu dat publicității în cadrul United Nationes Climate Changes COP 27. Întâlnirea a lansat un semnal de alarmă prin care se reamintește necesitatea de a lua în considerare impactul asupra mediului pe parcursul ciclului de viață al dezvoltării software – inclusiv impactul instrumentelor terțe pe care le folosim în fiecare zi. Această industrie se află pe drumul creșterii acestor procente, în timp ce trendul spune că amprenta redusă de carbon trebuie să influențeze alegerile consumatorilor, când vine vorba de tehnologie. O măsură în acest sens ar fi variantele “Low Code vs. No Code vs. Serverless”.
Platforme de stocare eco, costuri mai mici
Cum se poate realiza și ce înseamnă acest lucru? Un specialist din cadrul unei mari companii IT din România ne-a explicat, în limbajul curent, un astfel de concept și care ar fi avantajele utilizatorilor unor astfel de platforme cu conținut scăzut de emisii de carbon: „Sunt foarte populare pentru că permit scăderea costurilor de dezvoltare și de mentenanță, posibil și de marketing, SEO sau alte funcții adiacente. Pe de altă parte, oferă puțină flexibilitate, în sensul că se pot folosi doar funcțiile puse la dispoziție ce pot fi personalizate într-o anumită măsură. Fiind găzduite în Cloud (n.red. platforma de stocare a datelor), zona de acoperire e ușor extinsă; multe dintre ele fiind practic globale.”
Câte astfel de platforme există?
Existența unor astfel de platforme relevă faptul că omenirea deja a pășit în acel viitor al emisiilor scăzute de carbon: „Cele mai uzuale platforme de acest gen sunt cele care permit crearea de website-uri sau magazine online. Printre ele ar fi webflow, wix, squarespace, weebly, shopify”, a mai spus acesta pentru stireaverde.ro. Când ne referim la România, putem spune că ar exista unele platforme de acest gen, însă specialiștii sunt rezervați când vine vorba să se pronunțe dacă low code sau no code ar fi soluția pentru scăderea amprentei de carbon în domeniu.