12.4 C
București
joi, 2 mai, 2024

Descoperire uimitoare: unii rechini nu au nevoie de mișcare constantă pentru a supraviețui sub ape

Specia are capacitatea de a adopta strategii de respirație diferite de cele cunoscute până acum

O nouă descoperire surprinzătoare a fost făcută de o echipă de cercetători din cadrul Save Our Seas în legătură cu o specie de rechini.

Cercetarea indică faptul că rechinii gri de recif (Carcharhinus amblyrhynchos) nu necesită mișcare constantă pentru a-și asigura aprovizionarea cu apă și oxigen, contrar credinței anterioare că toți rechinii trebuie să se miște pentru a respira, scriu jurnaliștii de la Science Alert.

Rechinii gri de recif sunt specii care trebuie să se miște în mod constant pentru a-și ventila branhiile

Cu toate acestea, observațiile efectuate în timpul unor scufundări regulate au arătat că acești rechini pot să doarmă pe fundul mării, sub adăpostul stâncilor și suprafețelor de recif din Seychelles.

Ceea ce i-a uimit pe cercetători a fost observația că rechinii, în timpul stării de odihnă, își ridicau și coborau maxilarele într-un mod similar cu speciile care utilizează pomparea bucală pentru a-și asigura respirația.

Această constatare a contrazis ideea anterioară că rechinii gri de recif trebuie să se miște pentru a respira.

Neobișnuita lor capacitate de a dormi sub ape sugerează că rechinii gri de recif pot adopta strategii de respirație diferite de cele cunoscute până acum

Printre cercetătorii care au efectuat aceste observații se numără și cineastul Craig Foster, cunoscut pentru documentarul său din 2020, ”My Octopus Teacher”.

El menționează că această descoperire schimbă perspectivele actuale și oferă o privire specială asupra vieții subacvatice, inclusiv asupra unor rechini care pot să doarmă în liniște.

Echipa de cercetare a identificat mai multe situri unde au fost observați rechini gri de recif odihnindu-se, iar descoperirea aduce o schimbare semnificativă în înțelegerea științifică a comportamentului acestor creaturi marine.

Practic, descoperirea deschide noi direcții de cercetare în domeniul biologiei marine.

Oamenii știu prea puține lucruri despre rechini, iar noua descoperire răspunde la multe întrebări în legătură cu conservarea speciei

Specia de rechini este atent studiată, iar oamenii de știință se concentrează în mod deosebit pe descoperirea unor aspecte mai subtile ale biologiei, fiziologiei și comportamentului lor.

Totuși, o observație precum aceasta reamintește că încă nu știm multe aspecte. Conservarea se bazează pe o înțelegere științifică temeinică, astfel că descoperiri interesante precum aceasta au întotdeauna potențialul de a informa și interacționa cu conservarea în viitor. În acest caz în special, această actualizare a înțelegerii noastre despre modul în care rechinii gri de recif respiră ne-ar putea ajuta să interpretăm mai bine răspunsurile fiziologice ale acestei specii la schimbările de mediu”, spun cercetătorii.

Latest news
știri