11.5 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Gheața care înconjoară Antarctica la cel mai scăzut nivel din istorie

Se topește gheața de la ambii poli.

Oamenii de știință au raportat faptil că, gheața care înconjoară Antarctica a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, scriu jurnaliștii de la Washington Post. Semn că una dintre cele mai îndepărtate și misterioase fațete ale sistemului climatic ar putea, în sfârșit, să răspundă tendinței generale de încălzire planetară. Cele mai recente măsurători reprezintă cea mai scăzută valoare pentru întinderea totală a gheții marine Antarctice de când a început monitorizarea prin satelit la sfârșitul anului 1978. Acesta marchează al doilea an la rând în care, pe măsură ce vara în Antarctica continuă și stratul de gheață din Oceanul Sudic se micșorează la minimul său anual. măsura, a fost înregistrat un minim record.

Sute de mii de mile pierdute din ghețari

Întinderea gheții din jurul Antarcticii a scăzut la aproximativ 737.000 de mile pătrate începând cu 13 februarie, pe baza datelor de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață din Colorado; a măsurat aproximativ 741.000 de mile pătrate în timpul minimului precedent, pe 25 februarie 2022. Este probabil ca gheața să scadă și mai mult în mare parte a lunii februarie, înainte de a începe ascensiunea sezonieră pe măsură ce vara se termină în Antarctica. „Acesta nu va fi doar un record „abia s-a făcut”, se pare că va fi un alt salt substanțial în jos peste recordul de anul trecut”, a spus Ted Scambos, expert în gheață și ghețari la Universitatea din Colorado la Bolovan. Scambos și alți oameni de știință determină extinderea gheții marine la ambii poli din datele satelitului. Iar cifrele lor numără toate zonele în care există o concentrație de cel puțin 15% de gheață de mare plutitoare. Deoarece citirile zilnice individuale pot sări în sus și în jos, cercetătorii folosesc o medie de cinci zile a datelor satelitare pentru a evalua dacă un record a fost doborât. Separat, un grup de cercetare cu sediul în Germania, numit Sea Ice Portal, care include oameni de știință de la Institutul Alfred Wegener și alte instituții, a declarat vineri că a avut loc un minim record pentru gheața din Antarctica de vară.

Arctica și Antartica se topesc

Minimurile record consecutive ar putea începe să-i asigure pe oamenii de știință că gheața din Antarctica începe în sfârșit să se comporte așa cum era de așteptat, pe măsură ce planeta se încălzește. În Arctica, tendința descendentă a extinderii gheții marine plutitoare a fost clară și pronunțată de la sfârșitul anilor 1970. Pe baza mediilor anuale ale extinderii gheții, Arctica a pierdut puțin peste 20.000 de mile pătrate de gheață pe an din 1979. În Antarctica, nu a apărut încă o tendință de scădere clară a întinderii generale a gheții marine. S-a părut chiar că întinderea gheții ar putea crește ușor – în ciuda așteptărilor generale că un Pământ mai cald ar trebui să aibă mai puțină gheață la ambii poli.

Latest news
știri