4.5 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Hoții de lemn din Suceava, tupeu fără limite!

15.000 de lei amendă contravențională și 142 mc de bușteni de rășinoase confiscate

Un nou episod din seria „ Defrișări ilegale” a fost filmat, unde altundeva decât la Suceava?! Protagoniștii acțiunii: O  firmă din satul Herla, comuna Slatina, județul Suceava. Aceasta devenise specialistă în domeniul defrișărilor ilegale. Practic, era administrată de hoți. Hoți de lemn. Firma ar fi putut desfășura activități fapt legitime, dacă obiectul său real de activitate ar fi fost ceea ce ar fi trebuit să fie. Lăsând lirismul la o parte, hoții de lemn au fost sancționați de organele abilitate, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Miercuri, 15 martie, comisari ai Gărzii Forestiere Suceava, reprezentanți ai I.P.J. Suceava– Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – B.I.C.M.A. și comisari din cadrul Gărzii de Mediu Suceava au ajuns într-un control inopinat la punctul de lucru al acesteia. Obiectul de activitate declarat al firmei era, și este, încă, de fapt, întreținerea și îngrijirea animalelor de fermă. 

Buștenii, acești mamiferi. Defrișări ilegale făcute sub masca unei afaceri legitime

Comisarii și polițiștii care au descins asupra sediului firmei au găsit o cu totul altă realitate, la fața locului. Operatorul economic avea ca obiect de activitate îndeletniciri cu mult diferite decât cele declarate la Registrul Comerțului. Acesta era, de fapt, implicat în tăierea și comercializarea ilegală de bușteni.

Sursa Foto: MMAP, Facebook

Echipa de control a identificat, astfel, la locul faptei, 142 mc de bușteni de rășinoase. Valoare acestora, conform MMAP, este de peste 36.000 de lei.  Faptul că administratorul societății nu a putut prezenta documente legale de proveniență al materialului lemnos nu surprinde pe nimeni. Dat fiind obiectul său ACTUAL mai degrabă… placid de activitate, desigur. Lemnul a fost confiscat, transportat și predat în custodia ocolului silvic Mălini.

„Garda Forestieră Suceava va continua verificările privind trasabilitatea materialului lemnos, luând măsurile ce se impun, de fiecare dată când se înregistrează nereguli”,  se precizează în documentarul MMAP. 

Autoritățile române, prost echipate să facă față hoților de lemn. Legislația nu le ajută, nici ea

Amenda contravențională aplicată agentului economic a fost de doar 15000 de lei. Una pe care firma o va putea amortiza prin vânzarea unei alte astfel de cantități de lemn, care ar putea scăpa nedetectată.  

Tăierile ilegale continuă să ferfenițeze fondul forestier al județului Suceava. Ele au loc chiar sub nasul autorităților. Acestea au fost acuzate de multe ori pentru complicitate în jaful organizat căruia îi cad victimă munții României. Cel mai recent a fost documentarul celor de la Der Spiegel, acuzațiile cărora au fost prompt respinse de către MMAP.

Și cu implicare autorităților în cazuri precum acesta, legislația română pare prost echipată să ajute la stoparea acestui fenomen. Mărturie stau munții și dealurile golașe. Aceleași unde se întindeau, cu doar treizeci de ani în urmă, păduri. Vice cita, acum doi ani, Federația Silva. Aceasta comunicase că – din 2008 – peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici fuseseră atacaţi, agresați, răniți grav sau le fuseseră distruse bunuri de hoții de lemne. Martori mai sunt și văduvele și copiii lăsați în urmă de pădurarii care și-au pierdut viețile în lupta cu hoții de lemn. Mulți dintre aceștia, rămași nepedepsiți.

Foto: USR Bihor
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa foto: USR Bihor
spot_img
Latest news
știri