13.7 C
București
joi, 9 mai, 2024

Defrișări ilegale la scară largă?! Puțin probabil, MMAP răspunde anchetei jurnaliștilor publicației germane Der Spiegel

Măsurile luate pentru a stopa defrișările ilegale au fost un succes, conform MMAP

Joi, 02/03/2023, Știrea Verde vă prezenta un rezumat al amplei anchete întreprinse de  jurnaliștii publicației germane Der Spiegel.  Aceștia au luat urma lemnulul tăiat ilegal din România, care apoi ajunge să fie folosit de diferite companii. Ei –  arăta colega mea, Ana Maria Bucur –  au descoperit faptul majoritatea lemnului tăiat în defrișări ilegale provine din România. Motivul care face acest lucru posibil?  Atât românii, cât și beneficiarii principali austrieci, sunt de acord să taie pădurile ilegal, și să scoată profit din asta. Faptul că asta ar duce la dispariția uneia dintre cele mai vechi păduri din Europa nu crează procese de conștiință. 

Jurnaliștii germani s-au concentrat asupra lemnului din Moldova, mai exact de pe raza județului Suceava. Acolo, în localitatea Bogdănești, au descins nu mai puțin de 1800 de polițiști și procurori. Aceștia conduc o anchetă, după ce au descoperit că acolo au loc defrișări ilegale. Mai mult, aceștia cercetează implicarea unor persoane în operațiuni de spălare de bani și evaziune fiscală. 

Companiile austrice Egger și HS Timber, acuzate de jaf forestier la drumul mare

Foto: Unsplash

Beneficiarii principali ai lemnului tăiat în defrișări ilegale sunt două companii austriece, Egger și HS Timber. Ambele s-au stabilit în zona Rădăuți, în vecinătatea materiei prime, astfel încât afacerile să meargă ca unse. În acest moment ambele companii sunt acuzate că lucrează cu cei care defrișează ilegal pădurea, pentru profit. Egger a negat toate acuzațiile, spunând că afacerile lor sunt pe cât se poate de legale. 

Nu doar pădurea este în pericol, confirmă jurnaliștii germani, ci și fauna. Sute de specii de animale vor fi pe cale de dispariție, odată ce rămân fără habitatul lor natural. Interpol, însuși, spun aceștia, atrage atenția asupra faptului că nu mai puțin de 30% din lemnul comercializat la nivel mondial este din surse ilegale. Mai bine de jumătate din acesta ar proveni din România. 

Defrișări ilegale întreprinse cu complicitatea autorităților române

Jurnaliștii de la Der Spiegel au explicat că autoritățile române sunt complice în jaful din pădurile din România. Acestea nu doar că închid ochii la furturi, spun ei, dar mai pun și umărul la unele dintre ele. Mărturia unui fost membru al unei astfel de rețele este adusă în discuție. În aceasta, el vorbește despre o complicitate a Ministerului Mediului în defrișările ilegale. 

Materialul a fost preluat de presa românească, și este circulat intens în mediul online. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a ieșit prompt la rampă, cu un comunicat public. În acesta, reprezentanții MMAP au ținut să răspundă acuzațiilor ziarului Der Spiegel.

Toate informațiile prezentate în materialele de presă se referă la cazuri vechi, spun aceștia. 

Ele au fost identificate de autoritățile din România, și deja fac obiectul cercetărilor penale. Toate articolele, adaugă aceștia, precizează ca sursă a informațiilor chiar anchetele derulate de autorități. „În prezent, comiterea unor astfel de fapte este foarte puțin probabilă. În ultimii doi ani au fost luate cele mai eficiente și efective măsuri în domeniul combaterii tăierilor ilegale și al refacerii ecosistemelor afectate de tăierile ilegale din trecut,” se arată în comunicat.

Peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial NU provine din pădurile din România, conform MMAP

Cu privire la cifrele prezentate de Der Spiegel, comunicatul MMAP continuă cu: „Referitor la afirmația conform căreia „peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România„, MMAP nu cunoaște sursa informațiilor și nu a fost contactat de autorii materialului de presă pentru a exprima un punct de vedere in acest sens. Astfel, MMAP respinge această afirmație și consideră că reprezintă o interpretare subiectivă și complet eronată a unor informații statistice.”

MMAP susține că măsurile luate pentru a stopa defrișările ilegale au fost un succes. Astfel, spun autoritățile române, nu au mai fost semnalate, nici de organele de control, nici de alte entități, tăieri ilegale la ras (așa-numitele defrișări) pe suprafețe extinse, nu mai există situații cu versanți întregi despăduriți;” 

Foto: Unsplash

Orice defrișări ilegale, sesizate în timp real, potrivit MMAP

Identificarea imediată și sancționarea contravenienților sau infractorilor este ușurată, conform MMAP, de SUMAL 2.0, descrisă ca fiind „cea mai complexă bază de date.”în doi ani de la lansare, avem peste 2 milioane de interogări în Inspectorul Pădurii, realizate de cetățenii care verifică legalitatea transporturilor de lemne de pe șoselele României. Orice transport ilegal poate fi depistat în timp real,” susțin reprezentanții MMAP. „Derulăm cel mai amplu program de refacere a habitatelor forestiere folosind sisteme GIS și imagini satelitare pentru identificarea și monitorizare pădurilor afectate de exploatări ilegale, lucrări silviculturale neadecvate și dezastre naturale,” adaugă aceștia.

„Deținem cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa protejate strict și continuăm să identificăm și să introducem suprafețe noi sub protecție. Eforturile și progresele României sunt recunoscute inclusiv la nivelul experților și conducerii Comisiei Europene,” concluzionează autorii raportului MMAP. 

spot_img
Latest news
știri