Imagini spectaculoase surprinse pe apele Dunării: doi codalbi care au căzut în apă au fost salvați de caiacişti. De asemenea, videoclipul a devenit viral în spațiile de socializare, mai ales că operațiunea de salvare a fost filmată în amănunt, iar păsările răpitoare au fost foarte aproape de camera de filmat.
Întâmplarea a avut loc pe raza judeţului Mehedinţi, cei doi codalbi fiind filmați, iniţial, plutind pe Dunăre. Păsările răpitoare s-au lăsat ajutate de caiacişti să ajungă la mal.
În mesajul făcut public pe reţeaua socială, pe contul Endurance Missions by Kayakcrazyric, Richard J. Varga şi Klaudia Kis au povestit cum au încercat să ajute cele două păsări, arată Digi 24.
Păsările răpitoare căzuseră în apele Dunării
”Trebuia să fim atenţi. Sunt prădători cu gheare foarte mari. Dacă ne zgâriau în timpul încercării de a-i salva, aveam nevoie la rândul nostru de ajutor. Caiacul are zgârieturi adânci”, se menţionează în postare.
În opinia singurului operator economic din oraşul Sulina care închiriază caiace, Călin Ene, acţiunea de salvare a celor două păsări este reprezentativă pentru caiacişti.
”Puţină lume poate să povestească despre aşa ceva. Din punctul meu de vedere, au salvat două păsări dintr-o situaţie care avea 70-80% şanse să fie fatală acestora. Asta spune multe despre ce fel de oameni sunt caiaciştii şi mai ales cei aventurieri”, a declarat pentru Agerpres Călin Ene.
Aventurieri cu un scop nobil: ajutor pentru copiii cu cancer
Richard J. Varga şi Klaudia Kis padelează pe Dunăre de la vărsarea în Marea Neagră până la izvoare, 2.850 de kilometri, în scop caritabil. Astfel, Richard J. Varga susţine fundaţia Bator Tabor care-i sprijină pe copiii bolnavi de cancer, iar Klaudia Kis padelează pentru asociaţia de protecţie a mediului Pet Kupa, mai precizează sursa citată.
Deși au fost la un pas de înec, păsările au ajuns cu bine la mal, grație aventurierilor.
Codalbul este o pasăre răpitoare de zi, protejată, din ordinul falconiformelor (Falconiformes), familia Accipitridae. În România este pe cale de dispariție, fiind răspândită doar în regiunea Dunării și în Delta Dunării.