16.1 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

Tanczos Barna: ”Fără soluţii de la autorități, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor”

Numeroase discuții, puține soluții: numărul urșilor ar justifica braconajul, iar lipsa de organizare a autorităților sfidează legea.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Mediului rediscută problema urșilor din România, problema atacurilor, dar și problema braconajului. Despre ultimul punct, Tanczos Barna afirmă că, dacă instituţiile statului nu reuşesc să gestioneze problema urşilor, braconajul va fi răspunsul cetăţenilor la această situaţie.

De asemenea, acesta a adăugat că dacă bugetul nu este asigurat, la fel cum nu a fost asigurat în ultimii doi ani, vor exista numeroase fi probleme.

Sunt 15 milioane de lei plătite în 5 ani pe acest capitol din bugetul naţional, deci este o problemă despre care trebuie să vorbim, o problemă pe care trebuie să o gestionăm”, a afirmat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Problema: braconajul. Una dintre soluții: sanctuarul

Ministrul Mediului susţine că este în curs de semnare un contract de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru un program care include şi realizarea unui nou sanctuar pentru urşi. Valoarea contractului este de 10 milioane de euro, din care peste 2 milioane de euro pentru garduri electrice, arată HotNews.

Ajungând la capitolul sanctuarelor, ministrul a menționat că acestea sunt o soluţie bună pentru anumite exemplare, iar gardurile electrice sunt o soluţie în anumite situaţii şi tocmai prin complementaritate multitudinea de soluţii vor duce la o gestionare corectă şi durabilă a acestui fenomen.

Victimizare: discuții constante despre atacurile urșilor

Tanczos Barna spune că numai în prima parte a zilei de vineri au avut loc patru atacuri ale urşilor, care au provocat pagube, mai arată sursa citată.

Şi astăzi am avut semnale din partea colegilor din instituţiile descentralizate, sunt încă patru cazuri de atac de urs şi de pagube generate de aceste atacuri, este un fenomen generalizat, de câteva zile nu trece o oră să nu primesc un semnal, ori din Suceava, ori din Mureş, ori din Harghita, ori din Botoşani, ori din Argeş”, a adăugat Tanczos Barna.

Concluzionând, ministrul Mediului a precizat că situația urșilor trebuie gestionată și abordată cu promptitudine, acolo unde este nevoie de intervenţie pentru a proteja viaţa umană, pentru a proteja vieţile sau bunurile şi prin alte soluţii de relocare, acolo unde se poate, pentru a asigura un habitat normal pentru acele exemplare.

spot_img
Latest news
știri