12.2 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

22 de ONG-uri de mediu acuză că li se permite străinilor să reia vânătoarea pentru trofee

Federaţia Coaliţia Natura 2000 critică decizia ministrului Tánczos Barna în ceea ce privește introducerea cotelor de vânătoare la ursul brun

Controverse în privința introducerii cotelor de vânătoare la urși: Federaţia Coaliţia Natura 2000, formată din 22 ONG-uri de mediu din România, afirmă că proiectul privind reintroducerea cotelor de vânătoare la urs are o fundamentare ştiinţifică ”cu mari probleme” şi nu rezolvă problema conflictelor cu aceste animale.

Mai mult, Coaliția a precizat că acest ordin ”dă undă verde străinilor să reia vânătoarea pentru trofee în ţara noastră”.

22 de ONG-uri de mediu solicită retragerea propunerii privind cotele de prevenţie

Ne îngrijorează posibilitatea de a extrage exemplare mari, sălbatice, care nu sunt problematice, pe alte criterii decât cele ce ţin de domeniul conservării speciilor strict protejate”, arată reprezentanţii Federaţiei, conform Digi 24.

Reprezentanţii Federaţiei Coaliţia Natura 2000 solicită retragerea acestei propuneri, invocând, printre argumente, faptul că Ministerul propune să se vâneze preventiv 426 de urşi, ignorând că anii trecuţi nu s-a atins nici 50% din limita de ”extragere/recoltare” (termen folosit în limbaj oficial pentru a exprima cazurile când un urs poate fi împuşcat), care era de trei ori mai mică.

Coaliția Natura 2000 contestă propunerea de Ordin de Ministru, susținând că respectiva cota redusă acordată în scopul prevenirii pagubelor nu a fost respectată

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Mediului, prin Ordinul de Ministru anterior, care a stabilit o cotă de prevenție de aproximativ trei ori mai mică, adică de 140 de exemplare de urs repartizată la nivel județean, au fost efectuate doar 63 de recoltări, reprezentând 45% din total.

În plus, există posibilitatea de a emite un ordin modificator pentru a prelungi valabilitatea acestui ordin și pentru anul în curs, în cazul exemplarelor nerecoltate.

Federația Coaliția Natura 2000 susține că propunerea de Ordin de Ministru nu este justificată, deoarece cota mult mai mică acordată în scopul prevenirii pagubelor nu a fost atinsă.

Greenpeace România avertizează: ”Ministrul Mediului reintroduce vânătoarea de trofeu la urs”

În luna aprilie, Greenpeace România a acuzat Ministerul Mediului pentru că a emis un ordin pentru reglementarea vânătorii de urși.

Potrivit acestui ordin, au fost stabilite cote de vânătoare, iar ONG-urile de mediu critică această decizie, susținând că măsura este nepotrivită și poate avea consecințe negative asupra populației de urși.

Greenpeace România consideră că există alternative mai eficiente pentru gestionarea conflictelor dintre oameni și animale sălbatice și solicită retragerea ordinului.

Latest news
știri