3.7 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Colapsul păsărilor în Europa, principala cauză: agricultura intensivă

Peste 800 de milioane de păsări au dispărut în ultimii 40 de ani din cauza intervenției omului în natură

Intensificarea agriculturii este principala cauză a declinului dramatic al păsărilor din Europa. Se pare că aproximativ 20 de milioane de zburătoare mor în medie în fiecare an, concluzionează cercetătorii într-o lucrare publicată, după ce au acumulat date fără precedent.

Mulți oameni de știință europeni, care publică în revista americană PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), au colaborat pentru a afla care activități umane au fost responsabile de declinul populațiilor de păsări europene.

Pentru a face acest lucru, au folosit un set de date fără precedent în domeniul său de aplicare: 37 de ani de observații de la 20.000 de situri de monitorizare ecologică din 28 de țări europene, pentru 170 de specii. ” Găsim o scădere de un sfert în abundența speciilor din 1980”, a explicat AFP Vincent Devictor, cercetător la CNRS și coordonator al studiului.

20 de milioane de păsări dispar anual

 „Cu alte cuvinte, 800 de milioane de indivizi în 40 de ani, sau 20 de milioane pe an, deci o scădere sistemică, profundă, a păsărilor europene”, subliniază expertul. Unele ecosisteme sunt mai grav afectate decât altele: numărul păsărilor din pădure a scăzut cu 18%, scădere care ajunge la 28% pentru păsările urbane și chiar 57% pentru păsările din mediile agricole. „Concluzionăm că intensificarea agriculturii, în special utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor, reprezintă principala presiune pentru majoritatea scăderilor populațiilor de păsări, în special a celor care se hrănesc cu nevertebrate”, scriu oamenii de știință în articolul lor.

Aceste nevertebrate reprezintă într-adevăr „o parte importantă a dietei pentru multe păsări în cel puțin anumite etape ale dezvoltării lor”, subliniază autorii. Ele sunt astfel cruciale pentru 143 de specii dintre cele 170 studiate în perioada de reproducere. O reducere a hranei disponibile va avea de exemplu un efect negativ asupra succesului reproducerii prin modificarea comportamentului parintilor si prin afectarea supravietuirii puilor.

Scimbările climatice, un alt factor care duce la dispariția păsărilor

 Declinul este marcat la specii precum muscărul cenușiu (-63%) sau celebra vrabie de casă (-64%).Pentru a opri acest colaps, ar fi necesar să începem prin a schimba modelul de agricultură. Dar „continuăm să fim într-o viziune industrială a lumii agricole”, asociind utilizarea masivă a mecanizării și chimiei, regretă Vincent Devictor.

„Încă nu am ieșit din această paradigmă post-Al Doilea Război Mondial”, spune cercetătorul, invocând creșterea mega-fermelor din Franța în detrimentul suprafețelor mici. Pe lângă agricultură, alți factori legați de activitatea umană au efecte și asupra populațiilor de păsări, începând cu schimbările climatice. În mod logic, acest lucru afectează speciile care preferă frigul dur (declin de 40%), precum pițigoiul de salcie, dar nu cruță nici speciile iubitoare de căldură (declin de 18%).

spot_img
Latest news
știri