19.6 C
București
luni, 23 septembrie, 2024

Zimbrii din România au ajuns în The Guardian – Ce s-a descoperit despre „eroii climatici“ din Munții Țarcu

Zimbrii din România au un rol esențial în captarea și stocarea carbonului în sol.

170 de zimbri din România ar putea ajuta la absorbția emisiilor de CO2 echivalente cu scoaterea de pe șoselele din SUA a 43.000 de mașini timp de un an, spun cercetătorii, potrivit The Guardian.

Este vorba de zimbrii introduși în munții Țarcu din România. Aceștia stimulează creșterea plantelor și asigură stocarea carbonului în sol în timpul pășunatului

Zimbrii europeni au dispărut din România în urmă cu mai bine de 200 de ani. Rewilding Europe și WWF România au început să reintroducă sppecia în Carpații Meridionali în 2014. În prezent, în Munții Țarcu se află aproximativ 170 de zimbri. Este una dintre cele mai mari populații de zimbri din Europa. În plus, zona are potențial pentru 350-450 de exemplare.

Zimbri din România au un rol vital în stocarea carbonului

O nouă recentă cercetare, care nu a fost revizuită de colegi, a folosit un nou model dezvoltat de oamenii de știință de la Yale School of Environment și finanțat de Global Rewilding Alliance și WWF Țările de Jos. Modelul calculează cantitatea suplimentară de CO2 atmosferic pe care speciile sălbatice o captează și o stochează în sol prin interacțiunile lor în cadrul ecosistemelor.

Cercetarea evidențiază faptul că zimbrii din Munții Țarcu pot capta încă 54.000 de tone de carbon pe an. Dacă ei nu ar fi fost reintroduși în acea zonă, cantitatea de carbon captată șis tocată era de 9,8 ori mai mică. Cantitatea de 54.000 de tone echivalează cu cantitatea de CO2 eliberată de 43.000 de mașini din SUA într-un an. De asemenea, echivalează cu cantitatea produsă de 12.000 de mașini europene, datorită eficienței energetice mai mari.

Ce spun cercetătorii

Profesorul Oswald Schmitz de la Școala de Mediu Yale din Connecticut din SUA, a fost autorul principal al raportului. El a spus: „Bizonii influențează ecosistemele pășunilor și pădurilor prin pășunatul uniform, reciclarea nutrienților pentru a fertiliza solul și întreaga viață. Ei disperesează semințele pentru a îmbogăți ecosistemul. Compactează solul pentru a preveni eliberarea carbonului stocat”, a zis acesta.

„Aceste creaturi au evoluat de milioane de ani împreună cu pășunile și ecosistemele forestiere. Îndepărtarea lor, în special acolo unde pajiștile au fost arate, a dus la eliberarea de cantități mari de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii „sălbăticiți” sunt câțiva dintre eroii climatici care pot ajuta la realizarea acestui lucru.”, a mai spus acesta.

Zimbrii joacă un rol important în ecosisteme. Pășunatul și prezența lor ajută la menținerea unui peisaj natural de păduri, tufișuri, pajiști și microhabitate. În munții Țarcu, întoarcerea lor a inspirat și turismul bazat pe natură și diverse afaceri locale. Schmitz a remarcat că pajiștile Carpaților au condiții specifice de sol și climă, astfel încât efectul zimbrului european nu ar putea fi neapărat extrapolat la nivel internațional. Preriile americane, de exemplu, au o productivitate mult mai scăzută.

„Această cercetare deschide o serie cu totul nouă de opțiuni pentru factorii de decizie în domeniul climei din întreaga lume”, a declarat Magnus Sylvén, directorul practicii de politici științifice la Global Rewilding Alliance.

Raportul despre zimbrul european din România este „primul de acest gen”, a spus Sylvén. El a adăugat că modelul a oferit „un instrument foarte puternic pentru găsirea de direcții în vederea reintroducerii faunei sălbatice”.

spot_img
Latest news
știri