13.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Doisprezece zimbri vor fi eliberaţi, în această primăvară, în Munţii Făgăraş

Scopul final al proiectului este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024

În această primăvară, 12 exemplare de zimbri provenind din rezervații și centre de reproducere din Suedia, Germania și Slovacia vor fi aduși în Munții Făgăraș, ca parte a proiectului de reintroducere dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia prin programul Life al Comisiei Europene.

Zimbrii au fost aduși în noul țarc de carantină și aclimatizare începând din luna noiembrie a anului trecut, în mai multe etape.

Reintroducerea zimbrilor va avea loc în apropierea comunei Nucșoara, județul Argeș, unde cei 12 zimbri vor fi eliberați în această primăvară

Programul de repopulare a Munților Făgăraș cu zimbri a fost lansat în 2019 și cuprinde și alte două puncte de reintroducere a zimbrilor: Bunea, aflat pe raza comunei Rucăr, și Lerești.

Zonele de reintroducere și eliberare a zimbrilor sunt atent studiate și sunt situate la distanță de localități, astfel încât specia să aibă condiții optime de trai și de hrană.

Din 2019 până în prezent, 36 de zimbri au fost reintroduși prin programul de reintroducere a zimbrilor derulat de Fundația Conservation Carpathia, iar în această primăvară li se vor adăuga încă 22 de exemplare, care se află în cele trei țarcuri de aclimatizare.

Manager introducere specii în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia: ”Gradul de adaptare a zimbrilor eliberaţi până în prezent în Munţii Făgăraş este unul bun, aceştia extinzându-şi treptat arealul în zone cu habitate favorabile”

Din această primăvară vom putea urmări zimbrii din noul punct de reintroducere de la Dobroneagu-Nucşoara, o zonă care oferă condiţii la fel de bune pentru a susţine o populaţie viabilă pentru specie. Prin implementarea acestui proiect, obiectivul Fundaţiei Conservation Carpathia este de a forma o populaţie de zimbri care să fie independentă, cu o stare de sănătate corespunzătoare şi care să fie eficientă ecologic. Pe termen lung, succesul poate fi exprimat în raport cu extinderea arealului şi existenţa schimbului de indivizi pe cale naturală între populaţii învecinate de zimbri, aflaţi în libertate”, a explicat pentru HotNews Adrian Aldea, manager introducere specii în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.

Latest news
știri