6.3 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

VIDEO: Pentru prima dată, un robot a dirijat o orchestră simfonică

Directorul artistic: ”Intenția nu este de a înlocui ființele umane”

MAiRA Pro S, un robot dirijor inovator cu trei brațe, a debutat recent la Dresda, Germania, marcând un moment istoric în lumea muzicii clasice, transmite publicația Descoperă.ro.

Deși îi lipsește carisma și pasiunea unui dirijor uman, MAiRA excelează printr-un ritm perfect și o disciplină impecabilă, fără izbucniri temperamentale asupra orchestrei aflate sub cele trei baghete ale sale.

Sinfoniker din Dresda, ansamblu cunoscut pentru abordările sale neconvenționale, i-a încredințat robotului o parte din concertul aniversar

Aici, MAiRA a dirijat o compoziție special creată pentru a-i pune în valoare abilitățile impresionante, utilizând trei ”baghete” vibrante, asemănătoare unor săbii laser colorate.

Abilitățile tehnice ale MAiRA au asigurat ca muzica să sune lin, ca și cum ar proveni dintr-o singură sursă”, a declarat Andreas Gundlach, compozitorul piesei ”Capodopera semiconductorului”.

În egală măsură, Markus Rindt, directorul artistic al Sinfoniker, a subliniat că scopul nu este de a înlocui dirijorii umani.

Intenția nu este de a înlocui ființele umane, ci de a interpreta muzică complexă pe care dirijorii umani ar considera-o imposibilă”, a explicat acesta potrivit sursei citate.

Dezvoltarea primului robot dirijor din lume a durat doi ani

Dezvoltarea lui MAiRA a durat doi ani și a implicat o colaborare strânsă între muzicieni și ingineri de la Universitatea Tehnică din Dresda.

Concertul a fost organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani ai ansamblului Sinfoniker.

De asemenea, evenimentul a fost structurat în două părți: prima dirijată de un om, iar a doua de robot.

spot_img
Latest news
știri