Două firme din Canada și SUA au creat tipuri de tehnologii verzi care să recupereze și să transforme deșeurile din plastic în pudră sau bucăți mai mici destinate reciclării. De-a lungul timpului, s-au încercat tot felul de metode de dizolvare a plasticului, care să fie mistuit de bacterii, enzime sau chiar de anumite specii de ciuperci.
Toate au rămas fără rezultate concrete, sau nu din cele care pot fi obținute în timp util. Invențiile celor două firme au fost considerate „Cele mai bune inovații ale anului 2022”, având în vedere că omenirea produce 380 milioane de tone de deșeuri din plastic, pe an. Aproximativ 80% din acestea sfârșesc pe câmp sau în apele oceanelor și marilor. Tehnologia este cu atât mai fascinantă cu cât această reușește să recupereze toate tipurile de plastic prin dizolvarea oricărui derivat de petrol din componenta materialului, să amestece tipurile de material și să-l aducă la starea de praf sau bucăți minuscule.
Avioane de luptă din plastic reciclat
Firma americană a reușit chiar mai mult. A creat o mașină de reciclat plastic care poate transforma materialul în cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut: grafenul. Acesta este folosit la fabricarea smartphon-urilor, electronicelor de toate tipurile, la fabricarea avioanelor de luptă și de croazieră, dar și ca o componentă principală în industria auto. Încă un element care derivă din acest proces de reciclare este și producerea de hidrogen. Niciuna dintre tehnologii nu este producătoare de emisii poluante.
România produce gunoi sub media europeană
România este țara care produce cam 285 kg de deșeuri pe cap de locuitori, cam la jumătatea mediei obținute în Europa. Însă, românii reciclează sub 15% din deșeurile emise, reiese dintr-un studiu Eurostat. Cea mai mare cantitate de deșeuri este generată de Danemarca şi Luxembourg, cu peste 800 kg/ persoană, în timp ce Malta și Germania, peste 600 kg. Însă, o anumită cantitate o reprezintă materialele sustenabile; plasticul a fost înlocuit de sticlă.