8 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

Reguli mai stricte pentru exportul de deșeuri. Statele UE nu vor mai putea trimite deșeuri destinate eliminării

Revizuirea legislației privind expedierile de deșeuri uprinde noi reguli, mult mai stricte, pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri

Parlamentul European a chemat la discuții guvernele UE, pentru a revizui a procedurile pentru transporturile de deșeuri. Noua legislație ar trebui să protejeze mai eficient Mediul și sănătatea umană, profitând în același timp pe deplin de oportunitățile oferite de deșeuri pentru a atinge obiectivele UE de economie circulară și reducere a poluării.

România este unul dintre statele care primește nelegal tone de deșeuri din Italia, Spania, Germania, China, chiar și Bulgaria, așa cum ȘtireaVerde a mai relatat. Cele mai multe dintre acestea sunt mascate sub forma articolelor de îmbrăcăminte „second-hand”, iar Ministerul Mediului a anunțat că dorește o legislație pentru gestionarea deșeurilor textile.

În cursul zilei de marți, 17 ianuarie, europarlamentarii au făcut mai multe propuneri pentru introducerea unor noi reguli.

Statele UE nu vor mai putea trimite deșeuri destinate eliminării

 Urmează votul în Plen pe acest raport și ulterior, demararea negocierilor între Parlament și Consiliu. Se preconizează un acord care va conține prevederi precum:

– interzicerea transferurilor între statele membre de deșeuri destinate eliminării ( cu o eventuală excepție ca statele membre să încheie în anumite condiții acorduri de a gestiona în comun)

– măsuri consolidate privind controalele asupra unităților, întreprinderilor, brokerilor și comercianților de deșeuri, precum și întărirea controalelor la punctul de expediere al deșeurilor, la punctul de destinație, pe durata transportului și la frontierele UE

-stabilirea de sancțiuni cu efect de descurajare, care vor ține seama de gravitatea încălcărilor, de capacitatea financiară a celor implicați (cifra de afaceri), avantajele economice obținute și prejudiciile aduse Mediului.

Rămâne de văzut cum va aplica România aceste reguli în legislația națională, deoarece are numeroase magazine second-hand, gropi de deșeuri neconforme, transferuri de deșeuri nelegale și legi despre care administrațiile publice și unii operatori de salubritate spun că sunt inaplicabile.

Citește: Afacerile cu gunoaie: cel mai profitabil business din România

spot_img
Latest news
știri