2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Până în 2030 UE va avea 45% energie regenerabilă

Producerea energiei regenerabile este în atenția Comisiei Europene

Comisia Europeană spune că până în 2030 UE ar putea să aibă 45% energie regenerabilă. Declarația îi aparține lui Frans Timmermans, cel care se ocupă de problemele legate de climă în Uniunea Europeană. La acest moment țările din UE, dar și Parlamentul European discută despre posibilitatea unui bust de producție de energie verde. Inclusiv cum s-ar putea ajunge la un eventual mix între cele două tipuri de energie până în 2030. În decembrie, statele care fac parte din Uniunea Europeană au susținut o țintă de 40% ca energie regenerabilă. Acestea au fost discuțiile legat de revizuirea directivei UE privind energia regenerabilă. Chiar dacă este un obiectiv mai mic de 45% cel propus de UE și susținut de Parlament. Frans Timmermans susține însă că trebuie susținută linia cu 45%.

Eolienele și solarele de acoperiș principalele metode de obținere a energiei regenerabile

Asta pentru că este fezabil, spune el, având în vedere că există atât de multe posibilități cu eoliene, dar și cu solar pe acoperiș. Când a propus pentru prima dată actualizarea directivei privind sursele regenerabile în iulie 2021, Comisia Europeană a sugerat o țintă de 40% pentru 2030. Ulterior a crescut-o la 45% anul trecut, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. 22% din energia UE a provenit din surse regenerabile în 2020. Cu două puncte procentuale mai mult decât obiectivul convenit de bloc pentru acel an.

Potrivit lui Timmernans, în capitalele UE  oamenii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine situația. Anume aceea că este necesară o țintă mai mare de surse regenerabile pentru a consolida securitatea energetică. Mai ales în fața scăderii exporturilor de gaze rusești către Europa. „Mulți văd nevoia să ne renunțăm la combustibilii fosili din cauza crizei climatice, dar toată lumea vede că nu mai putem depinde de combustibilii fosili și că singurul mod în care ne putem crește suveranitatea în domeniul energetic este să mergem spre surse regenerabile”, a spus el. Iar regulile UE mai rapide de autorizare ar putea face obiectivul mai plăcut pentru țările UE, crede el. „Dacă putem ajuta statele membre în acest sens, atunci și obiectivul devine mai ușor de atins”, a explicat Timmermans.

Polonia spune că nu există încă suport tehnlogic

Cu toate acestea, subsecretarul de stat polonez Adam Guibourgé-Czetwertyński a evidențiat provocările cu care se confruntă țările UE în obținerea unei cote mai mari de surse regenerabile. „Când ne uităm la ținta la nivelul UE, nu vorbim doar despre producția de electricitate, vorbim și despre căldură și transport”, a spus Guibourgé-Czetwertyński. „Astăzi, ne lipsesc tehnologii – în special, cred, în producția pe scară largă de căldură. Există unele tehnologii disponibile, dar nici una care să fie cu adevărat ceva scalabil”, a adăugat el. Luând ca exemplu sistemul de termoficare din Varșovia, ministrul polonez a spus că pentru a alimenta acest lucru cu biomasă, Polonia ar trebui să taie o pădure de dimensiunea Bruxelles-ului în fiecare an. Deși Polonia are propriul plan de dezvoltare a surselor regenerabile și nucleare cu obiectivul de a consolida independența energetică, există limite în ceea ce privește ceea ce se poate face înainte de 2030, a adăugat el, spunând că există mai mult potențial de extindere a energiilor curate până în 2040.

spot_img
Latest news
știri