Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite au dezvăluit că există o probabilitate de unu la trei ca anul 2024 să fie chiar mai cald decât cel înregistrat în 2023, care a fost deja considerat cel mai călduros an din istorie la nivel global.
Anul 2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice
Conform analizei anuale a climei la nivel mondial realizate de NOAA, concluziile lor au fost confirmate și de cercetătorii din Uniunea Europeană, care au indicat că 2023 a fost cel mai călduros an începând cu înregistrările meteorologice din 1850, prezentând o creștere de 1.35 grade Celsius față de media perioadei preindustriale.
De asemenea, s-a constatat că întreaga cantitate de căldură stocată în straturile superioare ale oceanelor a atins un nivel record în anul precedent.
Raportul anual al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) privind temperaturile globale, care sintetizează mai multe baze de date recunoscute, a confirmat că 2023 a fost ”de departe” cel mai călduros an înregistrat vreodată, conform AFP, citat de HotNews.
Media temperaturii globale în 2023 a depășit nivelurile preindustriale (1850-1900) cu 1.45 grade Celsius, ușor sub valoarea de 1.48 grade Celsius calculată de observatorul european Copernicus în raportul său anual publicat ieri, 16 ianuarie.
Se preconizează că El Nino va persista cel puţin până în aprilie, ceea ce creşte probabilitatea ca 2024 să fie un alt an record
Săptămâna aceasta, Biroul de Meteorologie din Australia a emis alerte de căldură extremă care vizează statul Australia de Vest.
Conform unui raport al OMM publicat în noiembrie, concentraţiile celor trei principale gaze care captează căldura în atmosferă – dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot – au continuat să crească în 2023, după ce în 2022 au atins niveluri record, potrivit AFP.