21.5 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Furtuni violente în Australia: Opt persoane au decedat, iar una este dată dispărută

Zeci de mii de proprietăţi nu au curent electric

Opt persoane au murit, iar una este dată dispărută în Australia, în urma furtunilor violente care au lovit estul țării în timpul sărbătorilor de Crăciun, conform declarațiilor autorităților.

Zeci de mii de proprietăți rămân fără curent electric, conform informațiilor furnizate de Reuters, transmite Mediafax.

Vremea extremă a afectat statele Victoria, New South Wales și Queensland pe 25 și 26 decembrie, aducând cu sine grindină de mari dimensiuni și ploi torențiale.

Vânturile puternice au smuls acoperișuri și au doborât copaci în unele dintre cele mai afectate zone.

Autoritățile avertizează că râurile și pâraiele în creștere rapidă ar putea provoca ruperea malurilor și inundații în locurile de camping, care sunt, în mod obișnuit, aglomerate în timpul săptămânilor de Crăciun și Anul Nou.

Peste 90.000 de locuințe au rămas fără energie electrică

Energex, compania de stat din Queensland, a comunicat că peste 90.000 de locuințe au rămas fără energie electrică în urma furtunilor.

Compania adaugă că rețeaua sa a suferit daune semnificative, cu sute de linii electrice căzute, și va dura câteva zile pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

Biroul de Meteorologie din Australia a emis prognoze de ploi în continuare, cu toate că se anticipează o atenuare a condițiilor meteorologice extreme.

Inundații catastrofale, recorduri meteorologice și alertă de incendii în Australia

Încă de la mijlocul lunii decembrie, inundațiile provocate de ciclonul tropical Jasper au paralizat orașe din nord-estul Australiei, izolând zone turistice și generând evacuări masive.

Ploile record în statul Queensland au dus la inundații rapide, evacuarea unui oraș întreg și blocarea oamenilor pe acoperișurile spitalului.

Mii de persoane au fost evacuate în ceea ce autoritățile consideră cele mai grave inundații din istoria regiunii.

Cairns, orașul-cheie către Marea Barieră de Corali, a înregistrat cantități enorme de precipitații, depășind de trei ori media lunii decembrie.

Meteorologii au atenționat că vor urma ploi persistente, iar autoritățile au emis avertismente de inundații majore, în timp ce sud-estul se confruntă cu alerte de incendii de vegetație.

Latest news
știri