259 de milioane euro de la EU, pentru industria panourilor fotovoltaice

Sprijin pentru crearea de noi locuri de muncă în industria de profil

Sursă - Unsplash

Comisia Europeană a aprobat României, joi, 16.02.2023, o schemă de ajutoare cu finalizare pe 31 decembrie 2024. Prin intermediul ei, guvernul va sprijini investițiile în producția, asamblarea și reciclarea bateriilor și a celulelor și panourilor fotovoltaice. Obiectivul schemei este de a sprijini dezvoltarea regională a României, precum și promovarea obiectivelor strategice ale UE legate de „tranziția verde.”

Schema de ajutoare, notificată de România în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MMR), are un buget estimativ de 259 de milioane euro. Aceasta va fi finanțată parțial prin MRR, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliul Europei. 

Ocuparea forței de muncă calificate,vizată, alături de „tranziția verde”

Acordarea de ajutoare către sectoare în care cererea este în creștere va avea ca scop dezvoltarea regională a României. Finanțarea va sprijini, astfel, crearea de noi locuri de muncă ce necesită o forță de muncă calificată. Se are în vedere și încurajarea sustenabilității și competitivității economiei naționale. Un alt obiectiv important al Consiliului Europei este promovarea tranziției verde, atât a României, cat și a întregii Uniuni Europene.

Granturi directe, pentru agenții economici interesați

Sprijinul financiar va lua forma unor granturi directe. Ele vor fi destinate agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției, asamblării și reciclării bateriilor și a celulelor și panourilor fotovoltaice. Întreprinderile trebuie să se situeze în zonele  declarate eligibile pentru ajutoare regionale. Aceste zone sunt stabilite în harta ajutoarelor regionale a României pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027.  Documentul detaliază și cuantumul maxim al ajutorului de stat de care pot beneficia agenții economici din fiecare dintre aceste zone.

Steagurile UE, Photo by 
ALEXANDRE LALLEMAND - Unspash

Comisia Europeană, Evaluare Pozitivă

Evaluarea Comisiei Europene a stabilit că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României. Mai mult, aceasta a constatat și că schema este necesară și adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse pe harta ajutoarelor regionale a țării. De asemenea, ajutorul este  proporțional, el  limitându-se la minimul necesar, și nedepășind valorile maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României. Potențialele efecte negative ale măsurii, în ceea ce privește denaturarea concurenței și impactul asupra schimburilor comerciale dintre statele membre, sunt limitate, concluzionează Comisia Europenă. Pe aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

„Această schemă românească în cuantum de 259 de milioane EUR, finanțată parțial prin Mecanismul de redresare și reziliență, va asigura un sprijin esențial pentru producția de baterii și de celule și panouri fotovoltaice. Măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în același timp la accelerarea tranziției verzi.,” a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.