12.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Câini de luptă, un nou atac la Lacul Morii 

Câinii din rasa Cane Corso, lăsați să umble liberi în domeniul public, de către proprietar

Marți, 14. 02.2023, a avut loc un nou atac al unor câini de luptă la Lacul Morii, a anunțat astăzi, 17.02.2023, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția București(ASPA.) O persoană care se plimba cu câinele ei pe digul de la Lacul Morii a fost atacă de doi câini, femelă și mascul,  din rasa Cane Corso. Aceștia scăpaseră din curtea stăpânului și hoinăreau liberi pe câmpul de la Lacul Morii. 

Scăpată de la un atac înfiorător

Persoana atacată a povestit ASPA că, atunci când câinii au văzut-o pe dig, au început să alerge spre ea și i-au atacat cățelușa. În ajutorul femeii a sărit un cetățean care se plimba, de asemenea, pe dig. Cuprinsă de panică, femeii i-a venit ideea să sară dincolo de dig, înspre apă. Cu toate că decizia ei a fost impulsivă și riscantă, ea a fost, în cele din urmă, una salvatoare. Cei doi Cane Corso, care cântăresc în jur de 50-60 de kg fiecare, au urmarit-o. Femeia și câinele ei au reușit să sară înapoi. Din cauza greutății lor, câinii au rămas, din fericire, blocați pe partea cu apa.

Când evenimentul a fost sesizat prin 112, în jurul orei 19.00, echipajele ASPA s-au deplasat la locația indicată. Câinii au fost capturați în siguranță de angajații ASPA, în prezența Jandarmeriei, polițiștilor de la Secția 20 Poliție și lucrătorilor de la Poliția Locală Sector 6. 

Câine capturat, Foto:ASPA
Câine capturat, Foto:ASPA

Câinii, înapoi la proprietar

Verificând la fața locului, angajații ASPA au constatat că doar unul dintrei cei doi câini era microcipat și înregistrat în RECS. ASPA a furnizat polițiștilor Secției 20 informațiile cu privire la proprietarul animalelor, care l-au contactat. Acesta locuia pe strada Drumul la Roșu, chiar pe strada de pe care se intră pe câmpul de la Lacul Morii. 

Echipajele ASPA, împreună cu polițiștii Secției 20 și jandarmii au mers acasă la proprietar, pentru a-i înapoia câinii și pentru a fi sancționat, conform OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși.

Capturare câini, ASPA și Poliția Locală, Lacul Morii Foto:ASPA
Capturare câini, ASPA și Poliția Locală, Lacul Morii Foto:ASPA

Poliția Locală, refuz de a sancționa proprietarul pentru necipare

Reprezentanții ASPA atrag atenția asupra valorii mult prea mici a amenzii primite. Aceasta poate fi plătită în 15 zile la jumătate din minim, adică 50 de lei, o sumă mult prea mică pentru a contribui la responsabilizarea proprietarului, spun ei.

Amenda pentru nemicrociparea celui de-al doilea câine ar fi fost de 5.000 lei. Polițiștii Secției 20, adaugă ASPA, au considerat, însă, că nu au competențe să aplice legislația respectivă.  ASPA a solicitat Poliției Locale să sesizeze instituția pe care o consideră competentă pentru aplicarea sancțiunii de nemicrocipare a celui de-al doilea câine. 

Fiind câini cu proprietar, identificat încă din seara incidentului, cei doi Cane Corso nu au ajuns într-un adăpost ASPA. Conform ASPA, Poliția Locală Sector 6 nu a participat la înapoierea câinilor, proprietarului. 

Apel ASPA la deținerea responsabilă a câinilor

„Facem apel la deținerea responsabilă a câinilor, cu atât mai mult a celor care fac parte de rase considerate periculoase.

Solicităm public tuturor autorităților competente să facă verificări amănunțite la curțile oamenilor din zona Lacul Morii și nu numai și să aplice sancțiuni când constată încălcări ale legislației,” adaugă reprezentanții ASPA.

Ecou dureros

Acest nou atac survine la doar o lună de la atacul unor câini, in același zonă, asupra Anei Oros Daraban. Mamă a unei fetițe, și iubitoare a naturii, aceasta a murit sfâșiată de câinii care au atacat-o în timp ce alerga pe un câmp din zona Lacului Morii. 

Latest news
știri