16.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Ghețarul „Doomsday” se topește rapid dintr-un motiv total neașteptat.

Oamenii de știință încearcă să stopeze acest fenomen.

Poreclit așa deoarece prăbușirea lui ar însemna un cataclism natural, ghețarul „Doomsday” din Antarctica se topește rapid în moduri neașteptate, potrivit unei noi cercetări. Ghețarul Thwaites are aproximativ dimensiunea Floridei și este situat în Antarctica de Vest. O parte din ceea ce îl ține pe loc este o platformă de gheață care iese pe suprafața oceanului. Raftul acționează ca un dop, ținând ghețarul înapoi pe uscat și oferind o apărare importantă împotriva creșterii nivelului mării. Dar platforma crucială de gheață este foarte vulnerabilă pe măsură ce oceanul se încălzește. În două studii, publicate în jurnalul Nature, oamenii de știință au dezvăluit că, în timp ce ritmul de topire sub o mare parte a platformei de gheață este mai lent decât se credea anterior, crăpăturile adânci și formațiunile de „scări” din gheață se topesc mult mai repede.

Ghețarul contribuie anual la creșterea cu 4% a nivelului mării

Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, ghețarul Thwaites se schimbă rapid. În fiecare an, aruncă miliarde de tone de gheață în ocean, contribuind cu aproximativ 4% la creșterea anuală a nivelului mării. Topirea deosebit de rapidă are loc în punctul în care ghețarul se întâlnește cu fundul mării, care s-a retras cu aproape nouă mile (14 kilometri) de la sfârșitul anilor 1990, expunând o felie mai mare de gheață la apa relativ caldă a oceanului. Prăbușirea completă a râului Thwaites în sine ar putea duce la creșterea nivelului mării cu peste 70 de centimetri, ceea ce ar fi suficient pentru a devasta comunitățile de coastă din întreaga lume. Dar Thwaites acționează și ca un baraj natural pentru gheața înconjurătoare din Antarctica de Vest. Iar oamenii de știință au estimat că nivelul mării la nivel global ar putea crește în cele din urmă cu aproximativ 10 picioare dacă Thwaites s-ar prăbuși.

Se topește cu o viteză alarmantă

Deși ar putea dura sute sau mii de ani, platforma de gheață s-ar putea dezintegra mult mai devreme, declanșând o retragere a ghețarului, care este atât instabilă, cât și potențial ireversibilă. Oamenii de știință au descoperit că, deși ghețarul se retrage, rata de topire sub cea mai mare parte a părții plate a platformei de gheață a fost mai mică decât se aștepta. Rata de topire a fost în medie de 2 până la 5,4 metri pe an, conform studiului, mai puțin decât proiectaseră modelele anterioare. Topirea este suprimată de un strat de apă mai rece și mai proaspătă la baza ghețarului, între platforma de gheață și ocean, potrivit cercetării. „Ghețarul este încă în dificultate”, a spus Davis într-o declarație, adăugând: „Ceea ce am descoperit este că, în ciuda unor cantități mici de topire, există încă o retragere rapidă a ghețarului, așa că se pare că nu este nevoie de mult pentru a împinge ghețarul”.

Latest news
știri