6.5 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

Pandemia deșeurilor, pandemia ignorată: măști chirurgicale, măști sanitare, mănuși și viziere

Pandemia a ajutat mediul, s-a înregistrat o scădere considerabilă a poluării atmosferice, noxele au fost reduse și natura a reușit să ”respire”, profitând de timpul în care am stat izolați.

Cu toate acestea ”revenirea la normal” a dus la o nouă ”pandemie”: cea a deșeurilor formate din măști chirurgicale, măști sanitare, echipamente de protecție, mănuși din latex, plastic sau saci menajeri.

Am făcut și încă facem exces de aceste echipamente în scopul de a ne proteja. Dar, protejându-ne, distrugem mediul înconjurător.

Utilizarea echipamentului de protecție individuală (EIP) în serviciile de sănătate și asistență socială din Anglia în primele șase luni ale pandemiei a crescut cu 1% amprenta de carbon, menționează o nouă analiză, citată de The Guardian.

Pandemia de după pandemie: 591 de tone de echipamente de protecție sunt aruncate, zilnic, la gunoi

Între februarie și august 2020, au fost utilizate aproximativ 3 miliarde de articole din EIP – generând peste 106.000 de tone de echivalenți de dioxid de carbon, potrivit cercetărilor efectuate la Brighton și Sussex Medical School.

Acest lucru echivalează cu 591 de tone pe zi, ceea ce înseamnă de aproximativ 27.000 de ori amprenta zilnică medie de carbon a unui individ, au estimat autorii în Journal of the Royal Society of Medicine.

S-a constatat echipamentele de protecție că au fost folosite în exces în cadrul asistenței medicale. Am crezut că impactul va fi mare, dar a fost mult mai mare decât ne așteptam”, a declarat autorul principal Chantelle Rizan, medic NHS și chirurg la Centrul pentru Sănătate Durabilă din Oxford.

Aceste echipamente produc o cantitate colosală de gaze cu efect de seră. De asemenea, am reușit să comparăm acest lucru cu activitatea normală din cadrul NHS pe o perioadă normală de șase luni și am constatat că utilizarea echipamentelor de protecție este responsabilă pentru o amprentă suplimentară de carbon, de 1%”, a spus Rizan.

Analizând, cercetătorii au inclus elemente precum mănuși, șorțuri, viziere, halate, precum și măști respiratorii și chirurgicale.

Prima prioritate a NHS a trebuit să fie protejarea pacienților și a personalului împotriva virusului prin utilizarea echipamentelor individuale de protecție (EPP)”, a declarat prof. Neil Mortensen, președintele Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia.

”Cu toate acestea, nu putem ignora impactul dăunător asupra mediului. Echipamentele au fost utilizate în exces, iar rezultatele acestui studiu sunt îngrijorătoare.

Nu este vorba despre punerea în pericol a personalului medical sau a pacienților. Sugerăm doar că ar putea exista alte strategii pe care ar trebui să le folosim. Putem folosi același nivel de protecție, dar ar trebui să ne gândim și la impactul asupra mediului”, a spus Rizan.

Mănușile chirurgicale au fost folosite în exces, deși coronavirusul se transmite prin aer

Am putea reutiliza anumite articole, am putea recicla și am putea încerca să înțelegem cât de mult este afectat mediul înconjurător. Echipamentele sunt considerate deșeuri clinice. Astfel, ele sunt incinerate, iar incinerarea la temperaturi ridicate are un impact uriaș asupra naturii.

Un simplu exemplu: cercetătorii au descoperit că amprenta de carbon este mărită din cauza utilizării mănușilor. Autoarea studiului povestește cum, la acea vreme, politica din Marea Britanie impunea ca mănușile să fie folosite pentru protecție pacientului. Cu toate acestea, se știa că transmiterea coronavirusului se face, în principal, prin aer.

Chantelle Rizan insistă asupra faptului că noi decidem. Putem decide când și dacă este necesar să folosim echipamentele de protecție.

În primele șase luni de pandemie, o mulțime de echipamente au fost expediate din țări precum China, Thailanda și Malaezia. Cercetătorii spun că, dacă această fabricare ar fi fost realizată pe plan intern, amprenta de carbon ar fi fost redusă cu 12%.

Să reducem, să reutilizăm și să reciclăm

Lucrarea evidențiază un mesaj cheie: să reducem, să reutilizăm și să reciclăm. Reciclarea este ”cel mai bun lucru pe care l-am putea face”, a remarcat Rachel Stancliffe, fondatoarea Centrului pentru asistență medicală durabilă.

Putem renunța la mănuși, spălându-ne mâinile mai des. Putem recicla, atunci când reciclarea este posibilă. Putem folosi protecție, reutilizând unele echipamente. Și putem economisi bani, protejând, în același timp, natura.

spot_img
Latest news
știri