12.5 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Lege adoptată în UE pentru materiile prime critice pentru mineri și reciclare.

Activiștii de mediu sunt sceptici cu privire la proiect.

Nou document care include obiective ambițioase a fost adoptat de către legislativul European. Prin acestea se vor accelera procedurile de autorizare și stimularea autonomiei strategice europene prin satisfacerea a 25% din cererea europeană de materii prime strategice pe teritoriul său prin minerit și reciclare. „Salutăm Legea materiilor prime critice. Majoritatea ideilor pe care le-am prezentat în cadrul consultării publice de la sfârșitul anului trecut s-au concretizat. De fapt, există mult mai mult decât ceea ce am cerut”, a declarat Rolf Kuby, director la asociația Euromines, pentru EURACTIV. Marea majoritate a actorilor din industrie au salutat propunerea ca un instrument de readucere a materiilor prime critice pe scena centrală a UE. Cu toate acestea, esențialul modului în care ar funcționa de fapt noul regulament, având în vedere că Comisia Europeană nu are niciun mandat asupra politicii industriale, ridică o serie de întrebări.

Industria mineritului sceptică asupra proiectului

Mai multe surse din industria minieră au declarat pentru EURACTIV că „ceea ce vedem sunt repere ambițioase, dar încă nu este clar cum ar trebui îndeplinite aceste obiective în practică”. Comisarii UE Valdis Dombrovskis și Thierry Breton, care conduc împreună dosarul, recunosc că toate țintele sunt doar aspiraționale, deși „eliberează actorii economici care doresc să urmărească și acest obiectiv – nu doar industria, ci și instituțiile financiare”, a spus Breton. Kuby, totuși, a subliniat că: „UE nu are posibilitatea de a anula legislația națională. Trebuie să-l vedem în contextul așa cum este astăzi: Actul este descrierea unei ambiții”. Unul dintre principalii piloni ai Legii materiilor prime critice este accelerarea drastică a autorizațiilor pentru proiectele clasificate drept strategice. Până acum, autorizarea durează în medie aproximativ 10 ani pentru mine. Planul Comisiei prevede un maximum de doi ani pentru a încheia autorizarea acestor proiecte. Dar ONG-urile au avertizat că este puțin probabil ca aceste cifre să fie atinse. „În ceea ce privește orarele operatorilor și autorităților din Portugalia, ambițiile Legii materiilor prime critice sunt pur și simplu nerealiste”, a declarat Nik Völker, cercetător de politici UE la MiningWatch Portugalia, pentru EURACTIV.

ONG-urile avertizează că natura nu va fi protejată

WWF a spus într-un comunicat de presă că autorizarea ar trebui să vină, de asemenea, cu „planificare adecvată și evaluări adecvate a impactului asupra mediului”. Legea, alături de Actul privind industria net-zero, „subminează prevederile cheie privind protecția naturii și participarea publică […] prin presupunerea că proiectele și operațiunile miniere cu prioritate net zero sunt în „interesul public superior””. Deși obiectivele sunt voluntare, Comisia este dornică să continue și caută să accelereze și mai mult procesele de autorizare, până la mai puțin de un an pentru proiectele cheie de reciclare. Pentru majoritatea materiilor prime strategice, piața este puternic subdezvoltată și majoritatea deșeurilor care ar fi eligibile pentru reciclare sunt în prezent expediate în alte țări, în special în China. Prin Legea privind materiile prime critice, UE își propune să reducă aceste dependențe. În plan, Comisia a stabilit un plafon țintă de 65% din importurile oricărui metal strategic în UE dintr-o singură țară.

Latest news
știri