-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

UE va trebui să producă 40% din tehnologie pentru a-și atinge obiectivele climatice.

Producerea tehnologiei verzi devine o prioritate pentru Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a stabilit un obiectiv ca UE să producă pe plan intern cel puțin 40% din tehnologia de care are nevoie pentru a-și atinge obiectivele privind clima și energia până în 2030. „Avem nevoie de un mediu de reglementare care să ne permită să intensificăm rapid tranziția către energie curată”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Actul industriei net-zero va face exact asta. Va crea cele mai bune condiții pentru acele sectoare care sunt cruciale pentru noi pentru a ajunge la zero net până în 2050: tehnologii precum turbinele eoliene, pompele de căldură, panourile solare, hidrogenul regenerabil, precum și stocarea CO2”, a adăugat ea. Propunerea de lege vizează accelerarea acordării de permisiuni și creșterea accesului la finanțare pentru tehnologiile curate.

Printre tehnlogiile acceptate se numărără energia geotermală

Tehnologiile acceptate includ solar, eolian, baterii și stocare, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare și pile de combustibil, biogaz/biometan, captarea, utilizarea și stocarea carbonului și tehnologiile de rețea. Conform legii, fiecare dintre acestea ar trebui să urmărească să aibă două cincimi din producția lor în UE până în 2030, deși aceasta nu va fi o obligație legală. „Ne propunem să producem cel puțin 40% din nevoile noastre de implementare în Europa. Desigur, vom continua să facem comerț cu partenerii noștri. Nu totul va fi făcut în Europa, dar ar trebui făcut mai mult în Europa”, a declarat șeful UE pentru climă, Frans Timmermans. Oficialii UE s-au grăbit să clarifice că 40% era un obiectiv politic, dar nu o cerință legală. „Pentru a fi foarte clar, nu vom trimite companiile individuale în instanță dacă nu ajungem la 40% de referință”, a spus un oficial înalt al Comisiei.

Parlamentul European va dezbate proiectul înainte să devină lege

„Intenția este să ne asigurăm că, cu acest benchmark, putem acorda atenție tuturor etapelor cheie ale lanțului valoric. De exemplu, putem fi foarte buni la fabricarea panourilor solare, dar putem avea o dependență majoră când vine vorba de napolitane, care este una dintre componentele cheie”, a explicat oficialul. De asemenea, sunt menționate tehnologiile de energie nucleară și combustibili alternativi durabili, deschizând ușa către schemele de sprijin de stat, cum ar fi reguli mai rapide de autorizare. Cu toate acestea, ele nu sunt considerate „tehnologii strategice net-zero”, limitând suportul disponibil. Parlamentul European și țările UE vor dezbate acum proiectul înainte ca acesta să devină lege.

spot_img
Latest news
știri