11.4 C
București
luni, 6 mai, 2024

Parlamentul European decide soarta Legii Restaurării Naturii 

Adoptarea legii, primul mare pas către realizarea planului ambițios al COP15 de a stopa pierderea biodiversității

Legea Restaurării Naturii este adusă, din nou, la masa de discuții. Joi, 9 martie 2023, are loc o întâlnire între  Comisia pentru Mediu a Parlamentului European (ENVI) și autorul textului legii, Cesar Luena. Scopul acesteia este de a decide soarta celor peste 2.000 de amendamente propuse. Se va hotărî,astfel, care dintre acestea vor rămâne în document, și care vor fi eliminate, raportează environmentjournal.

Legea Restaurării Naturii, un proiect de anvergură

Legea Restaurării Naturii a fost propusă pentru prima dată în iunie 2022. Aceasta urmărește să stopeze criza extincției accelerate a speciilor și să încetinească schimbările climatice. 

Noile reglementări sunt de anvergură. Ele urmăresc punerea în aplicare a sugestiilor făcute de oamenii de știință pentru a proteja biodiversitatea. De exemplu, noua lege  ar stabili calendare specifice pentru repararea râurilor, zonelor umede, câmpiilor și pădurilor degradate. Suprafața totală implicată ar fi de 1,6 milioane de mile pătrate, arată insideclimatenews. Aceasta se  întinde de-a lungul 27 de țări membre, de la Scandinavia până la peninsulele Iberice și Balcanice. 

Propunerea nu este lipsită de controverse

Noua lege este departe de-a fi adoptată în forma ei propusă. Adversarii săi, extrem de vocali, vin din rândul politicienilor de dreapta și de extremă-dreapta. Activiștii și susținătorii legii i-au acuzat pe aceștia că au încercat să o stopeze cu totul. 

Din propunerea de lege lipsesc și detalii specifice privind habitatele marine. Nu sunt menționate nici tipurile de activități care ar trebui interzise în zonele protejate, pentru a proteja ecosistemele fragile. Acest lucru ar lăsa loc pentru portițe prin care să fie ocolite prevederile legii. Practici distructive, cum ar fi pescuitul industrial, ar putea, astfel, continua, chiar și în apele în care orice formă de intruziune umană este considerată interzisă.

 Aspectele textului de lege care riscă să fie eliminate, conform environmentjournal, includ:

*Definirea activităților individuale interzise în ariile marine protejate;

*Rezervarea tuturor apelor de coastă, pe o rază de 12 mile de țărm, pentru uzul exclusiv al navelor mai mici de 25 m;

*Interzicerea metodelor distructive de pescuit, inclusiv a folosirii dispozitivelor de agregare a peștilor – o formă mai avansată tehnologic de a pescui cu traulul de fund.

Legea Restaurării Naturii – adoptată, ar fi primul pas mare spre stoparea pierderea biodiversității

Adoptarea Legii Restaurării Naturii ar fi primul mare pas către realizarea planului ambițios al COP15 de a stopa pierderea biodiversității. În momentul de față, se estimează că aproximativ 36% din toate speciile sunt în pericol de dispariție, conform renovablesverdes. Conferința ONU privind biodiversitatea desfășurată la Montreal în decembrie a stabilit un obiectiv global de de a proteja 30% din ecosistemele degradate. Acesta trebuie atins până în 2030, și noua lege ar putea pava drumul spre materializarea sa.

Reuniunea COP15 de la Montreal a avut loc la doar câteva săptămâni după conferința COP27, privind clima, de la Sharm El-Sheikh, Egipt. Cele două seturi de discuții ale ONU sunt strâns legate, cu obiective suprapuse și interdependente. Ele includ atingerea Net Zero la nivel mondial, și protejarea a 30% din ecosistemele planetei până în 2050. 

Drumul spre adoptarea noii legi se prevede anevoios. La începutul acestei luni, a fost încheiat acordul istoric al ONU privind protecția mărilor lumii. A fost nevoie de 20 de ani de discuții – inclusiv o sesiune finală de negocieri de 48 de ore – pentru ca înțelegerea să se concretizeze. 

Latest news
știri