13.2 C
București
vineri, 29 martie, 2024

România, detronată. Turcia a devenit groapa de gunoi a Europei

Sute de mii de tone de deșeuri de plastic din Marea Britanie sunt exportate în Turcia, unde sunt depozitate ilegal și arse, potrivit unui raport Greenpeace, scrie BBC.

Deși România a fost, este și va fi o destinație sigură pentru ”importul” de deșeuri, Greenpeace arată în raport că aproximativ 40% (210.000 de tone) din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii au fost trimise în Turcia anul trecut.

Etichetare: raportul agenției de mediu avertizează că Turcia a devenit „cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeuri de plastic” din Europa. De asemenea, organizația a precizat că investigat zece situri din sudul Turciei și în toate a găsit pungi și ambalaje din plastic provenite de la supermarketurile și magazinele din Marea Britanie, arată Digi 24.

Cea mai mare parte a deșeurilor de plastic exportate de Marea Britanie anul trecut a ajuns în Turcia, Malaezia și Polonia.

Turcia, noua groapă de gunoi a Europei

Țara a primit aproape 40% din exporturile de deșeuri de plastic ale Marii Britanii anul trecut, o creștere de aproape 18 ori față de 2016: de la 12.000 de tone, exporturile au crescut la 210.000 de tone, mai arată sursa citată.

241 de camioane încărcate cu deșeuri de plastic din Europa ajung zilnic în Turcia și ne sufocă. Din datele noastre și din ce vedem pe teren, suntem în continuare cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeurile de plastic din Europa”, a declarat Nihan Temiz Atas, membru al organizației Greenpeace Mediterranean.

Ministerul Mediului din Marea Britanie a subliniat că este clar faptul că țara sa ar trebui să recicleze mai mult pe plan intern. În acest sens, s-a luat decizia de a interzice exporturile de deșeuri de plastic către țările non-OECD.

Mai mult, se lucrează la oprirea exporturilor ilegale, inclusiv către țări ca Turcia, prin controale mai stricte.

Latest news
știri